Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SPORTSKO-UMJETNIČKA OBITELJ: Za Tonija Mijača otvorenje izložbe je bila katarza, a za njegovog oca Željka oduševljenje

SPORTSKO-UMJETNIČKA OBITELJ: Za Tonija Mijača otvorenje izložbe je bila katarza, a za njegovog oca Željka oduševljenje

Umjetnika je zaintrigirala činjenica da više muškaraca počini samoubojstvo nego žena, iako su one brojnije kada je riječ o depresiji

Izložba 'Katarza' Tonija Mijača sinoć je otvorena u galeriji Praktika, u prostoriji u sklopu kluba Kocka postavljeno je 60 fotografija muškaraca raznih godišta koji sjede na podu i odlažu svoje cipele. Važno je napomenuti da je pred sam čin fotografiranja umjetnik od sudionika zatražio kratkoročnu refleksiju nad jednim proživljenim iskustvom po njihovom izboru koje je u njima ostavilo emotivan utisak. Motiv za ovaj projekt započet prije šest godina bila je informacija da znatno više žena pati od depresije, ali je veći broj muškaraca koji se odluče sebi uzeti život. Umjetnik je primijetio i da se njegovi prijatelji rjeđe 'otvaraju' i govore o intenizivno proživljenim iskustvima, nego što je to slučaj s prijateljicama. Posljedice toga da 'muškarci ne plaču' su ga zaintrigirale, a zanimljivo je da su mu tijekom fotografiranja, iako ih nije pitao, neki ispričali o čemu su razmišljali kada su trebali 'vratiti' proživljenu emociju. Tih 10 priča, koje je Mijač napisao po sjećanju, također je izložio među fotografijama...

- Otvorenje izložbe bila je svojevrsna katarza za sebe. Neke od sudionika projekta sam vidio prvi put nakon dugo vremena. Bilo je zanimljivo popričati s njima, osvrnuti se na njihov doprinos ovom radu i odnos prema iskustvima o kojima su razmišljali u trenutku fotografiranja. S druge strane mi je bilo i zanimljivo promatrati posjetitelje koji su se prvi put susreli s konceptom projekta i pratiti njihove reakcije na tekstove koji su bili izloženi uz fotografije - rekao nam je Toni Mijač, koji je u periodu od prvog fotografiranja do ovog izlaganja preselio iz Splita u Zagreb.

- Iz razgovora s nekoliko posjetitelja sam dobio dojam da su te priče jako izražene po pitanju emotivnog intenziteta, te da su same za sebe ostavile trag na njih koji je mješavina sreće, tuge, ljepote, težine, humora, nelagode… što je zapravo i odličan sažeti opis mog procesa rada na ovom projektu kojeg ću zasigurno nastaviti raditi i razvijati - dodao je.

Tonijev otac Željko Mijač, bivši Hajdukov igrač i nogometni trener, nije propustio otvaranje izložbe za koju kaže da mu je 'interesantna i originalna'.

- Ponosan sam na sina i njegova djela. Nadam se da će nastaviti, njemu je umjetnost ljubav kao meni nogomet. Povukao je žicu na mamu slikaricu i na dva djeda, jedan je bio aranžer, a drugi glazbenik - kazao nam je oduševljeni Mijač stariji.

Pitali smo ga je li mu žao što mu sina ne zanima sport...

- Ne, nisam ga forsirao. Velika je konkurencija i u umjetnosti i u nogometu, gdje ima puno kvalitetnih igrača i trenera. Trebat će mu i malo sreće, nadam se da će je imati više nego ja.

Izložba se, dodajmo, realizira u sklopu programa udruge Mavena, bit će otvorena do 16. ožujka, a galerija se može posjetiti od ponedjeljka do petka od 20 do 22 sata.

Vaša reakcija na temu