Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
MINISTARSTVO KULTURE I MEDIJA Donesena rješenja o zaštiti još 52 židovska groblja
Kultura Piše: Dalmatinski portal

MINISTARSTVO KULTURE I MEDIJA Donesena rješenja o zaštiti još 52 židovska groblja

Prethodno ih je 15 pojedinačno stavljeno pod zaštitu

Povodom donošenja rješenja o zaštiti 52 lokacije židovskih groblja u isto toliko gradova i naselja u 15 županija na području Republike Hrvatske, u Židovskoj općini Zagreb održana je konferencija za medije na kojoj su mjere zaštite predstavili ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Anuška Deranja Crnokić i predsjednik Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj i predsjednik Židovske općine Zagreb dr. sc. Ognjen Kraus.

Predstavljajući dugogodišnje istraživanje koje je prethodilo donošenju rješenja, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek istaknula je važan doprinos hrvatske Vlade i Ministarstva u provođenju sustavne skrbi o memorijalnoj baštini židovskih zajednica te provođenju mjera zaštite s ciljem očuvanja materijalnih obilježja i kulture sjećanja.


Ministrica je pri tome podsjetila na intenzivnu suradnju sa zajednicom židovskih općina na istraživanju židovskih groblja, što je ponajprije bilo važno s baštinskog aspekta. Objasnila je novinarima, kako je izmjenom Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara uvedena kategorija memorijalne baštine, kako bi se obuhvatila zaštita onih lokaliteta koji imaju memorijalnu vrijednost, a nemaju svojstva nepokretnog ili pokretnog kulturnog dobra i nisu mogla biti zaštićena kao pojedinačno zaštićeno kulturno dobro. U slučaju groblja, ovakvom skupnom zaštitom pod kategorijom memorijalne baštine u široj javnosti osvijestit će se činjenica da postoji veliki broj groblja koja trebaju skrb, koja su zapuštena ili napuštena.

Ministrica Obuljen Koržinek je podsjetila kako su ta groblja zapuštena i napuštena upravo zbog teških zločina progona, odnosno Holokausta za vrijeme Drugog svjetskog rata, kojeg je u Hrvatskoj kao i u drugim dijelovima Europe doživjela židovska zajednica, cijele obitelji i pojedinci, ili su se kasnije, nakon 1945., zbog oduzimanja imovine iselili.  

'Uz sam upis u naš Registar koji ima sve podatke, slikovne, geo-referenciranje i mjere zaštite,  mi ćemo u suradnji sa zajednicom židovskih općina ali i u suradnji s lokalnim samoupravama, općinama, gradovima i županijama na čijem području se ta groblja nalaze, po prioritetima pristupiti njihovom uređenju', istaknula je ministrica te dodala kako je glavni cilj proširiti skrb te potaknuti što širi krug dionika koji će na kvalitetniji način brinuti o važnom dijelu baštine naših židovskih zajednica koje su dale ogroman doprinos hrvatskoj kulturi, znanosti i društvu u cjelini.

Ministrica je u pratnji predsjednika Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj i Židovske općine Zagreb dr. sc. Ognjena Krausa i svojih suradnika, obišla vrijednu zbirku Židovskog muzeja u Zagrebu koja svjedoči i bogatom duhovnom životu i identitetu zajednice i velikim doprinosima u područjima kulture, umjetnosti, arhitekture i gospodarstva kojima su zagrebački Židovi obilježili povijest svojega grada.

Vaša reakcija na temu