U sklopu manifestacije Štorije o'spize i vina za vikend Martinja održat će se zanimljiv program kod Corto Maltese, PiNKU fish&wine i tapas SIP27. Povodom blagdana sv. Martina splitski restorani Corto Maltese, SIP27 i PiNKU fish & wine uparuju ponajbolja hrvatska vina uz prezentaciju svojih jelovnika.
Početak manifestacije kreće u petak, 8. studenog, u 19:00h gdje se nastavlja svaku večer u isto vrijeme zaključno s ponedjeljkom, 11. studenog, na sam blagdan sv. Martina.
Rezervirajte svoje mjesto u jednom od restorana u ulici Obrov iza splitske ribarnice ovaj petak, subotu, nedjelju ili ponedjeljak.
U suradnji s poznatim hrvatskim vinarima spomenuti restorani spremaju večeru u više sljedova te uparuju s gratis čašama mladih vina.
Poznati hrvatski vinari koji će se prezentirati u ovoj tradicionalnoj manifestaciji s preko 40 različitih etiketa i poznatih sorti kao što su ; chardonnay, malvazija, pošip, sauvignon blanc, rukatac, grk, graševina i mnoge druge..
Prije večere, kao što je i tradicija, gosti mogu napraviti đir po našim pultovima i probati nekoliko (ili sve, ha, ha) spomenutih sorti mlade varijante iz ove godine uz čašicu razgovora.
Također otvoreni smo i za one koji su na dijeti i ne večeraju.
Za njih smo pripremili 'degustacijski paket' koji podrazumijeva vinsku čašu sa suvenir nosiljkom po cijeni od 20EUR s kojom cijelu večer mogu obilaziti naše vinske šankove i konzumirati spomenuta vina u neograničenim količinama.
Corto Maltese pripremio nam je za ovu prigodu riblja i mesna jela.
Riblji meni kreće tatarom od lososa King Salmonom nakon koga slijedi dobri stari Pičkin dim, tj. rižoto s dimljenim pizdicama i kozicama te Slatka mala Marijana za desert.
Za one koji preferiraju meso, Corto je složio slasni Tata(r) od janjetine te teleći rižot Veal Smith kao glavno jelo, a za slatko Bepinu kao iznenađenje za kraj večere.
Cijena menua od tri slijeda s uključenim mladim vinima u neograničenim količinama je 50EUR, rezervacije na: 021587201
PiNKU fish&wine ovom prigodom prezentira svoj riblji menu uz neke jesenske novitete.
Kao prvi zalogaj dobrodošlice serviramo kamenicu sa gelom od jagode, limete i granitom od pjenušca.
Nakon toga prezentiramo savur od komarče sa bajamima, šipkom i majonezom od buće kao prvi slijed, te naš poznati tartar od jadranske tune s džemom od kapara i limuna, pomom i dehidriranim jajem kao drugi.
Glavno jelo u PiNKU je zapečeni file lubina uz dunju i tikvu, hollandaise smeđeg maslaca te umak od pinjoli.
Za PiNKU deserta probat ćemo kombinaciju kozjeg sira, domaće karamele i naše poznate čokolade.
Cijena menua od četri slijeda s uključenim mladim vinima u neograničenim količinama je 55EUR, rezervacije na: 021411 905 ili preko web stranice https://pinkusplit.com/.
SIP27 kroz svoju interesantnu ponudu tapasa izdvojio nam je slijedeće...
Pralina bakalar na tri načina: bakalar bianco, pikantna šalša i aioli kao prvi pjat.
Slana fritula u tri varijante; istarski kravlji sir Veli Jože, ricota, ukiseljena ljutika i dalmatinski pršut kao drugi slijed, te verziju kupusa i suhog mesa u tapas varijanti s pire krumpirom, kremom od kapule i dalmatinskim pršutom kao glavno jelo.
Cheesecake od bijele čokolade, jabuke i limuna serviraju kao desert.
Cijena 10 tapasa kroz menu od četiri slijeda s uključenim mladim vinima u neograničenim količinama je 40EUR, rezervacije na: +385 91 609 94 23.
Glazbeni program ovog četverodnevnog Martinja u ulici Obrov za DJ pultom glazbeno obogaćuju; Luka Barbić (TBF) u petak, Ivan Jurić Yuri u subotu, Ilija gitara najmilija u nedjelju i za kraj u ponedjeljak DJ PiNKU Maltese.
Za kraj donosimo izjavu Ernesta Hemingwaya:
'Jedino za čim žalim u životu je to što nisam popio više vina.'
Vidimo se ovaj produženi vikend na Obrovu u sklopu ovogodišnjih 'Štorija o Spize i vina'.