Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Mladen Levačić Splićanima održao zanimljivo predavanje o Havajima

Mladen Levačić Splićanima održao zanimljivo predavanje o Havajima

Tamo je bio prošle godine kada je njegova kćer Dina preplivala kanal Molokai

U Gradskoj knjižnici Marka Marulića sinoć je Mladen Levačić održao zanimljivo predavanje praćeno slajdovima o Havajima na kojima su bili prošle godine kad je Dina Levačić preplivala kanal Molokai. Hawaii su otočna država koju čine ukupno 137 otoka površine 16638 km2, raštrkanih na području od 2400 km (što je otprilike udaljenost od Splita do Helsinkija), od toga je 8 otoka stalno naseljeno. Hawaii je najveći otok, površine 10.430 km2. Zanimljivo je da otok svake godine naraste oko 170 m2 zahvaljujući aktivnom vulkanu Mauna Kea visokom 4207 metara. 

Na otočju živi oko 1.400. 000 stanovnika koju čine 40% azijskog stanovništva (Japanci, Korejci, Kinezi i Filipinci), 10% je domicilno stanovništvo, a ostatak čine doseljenici iz cijelog svijeta od čega 20 ljudi iz naše šire regije. Mali broj domicilnog stanovništva je posljedica dolaska Europljana već od 1778. godine kad ih je otkrio slavni moreplovac kapetan James Cook. Kako lokalni stanovnici nisu poznavali gripu, stalni kontakt s Europljanima ih je gotovo uništio. Pretpostavlja se da su Hawaii naseljeni oko 800. godine, 1795. godine postaju kraljevina koju osniva kralj Kamehameha koja traje do 1893. godine i smrti posljednje kraljice Liliuokalani.Od 1894. do 1898. godine postaju republika, a do 1959. teritorij Hawaii da bi potom postali 50. savezna država USA. 

Osim turizma na otocima su i ogromne plantaže voća (ananas, banane) kojima pogoduje temperatura od ljetnih 38 stupnjeva do 16 stupnjeva zimi. Interesantno je da zbog velike nadmorske visine na otočju ima i snijega.

Kao jednu od zanimljivosti Mladen je istaknuo i surfere. Gotovo se svi na otoku bave surfanjem na valovima, tako da nije neobično vidjeti poslovne ljude u odjelima, koji prije posla skoknu do plaže, surfaju neko vrijeme, otuširaju se na plažama i produže na posao. Inače sve plaže i tuševi se besplatno koriste. Na plažama se često mogu vidjeti i ceremonije vjenčanja koje su veoma popularne među azijskim turistima. 

Vaša reakcija na temu