Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Bilić strategies Mladi par berlinsku adresu zamijenio splitskom i pokrenuo biznis s quadovima: 'Ovdje je sve opuštenije'

Mladi par berlinsku adresu zamijenio splitskom i pokrenuo biznis s quadovima: 'Ovdje je sve opuštenije'

Maja Bilić otkrila nam je što je supruga Duju i nju potaknulo na 'veliku' odluku

Dok se u javnom prostoru naveliko bruji o poraznim statistikama o broju mladih koji su svoje mjesto pod suncem odlučili potražiti izvan granica Lijepe Naše, 28-godišnja Maja i 31-godišnji Duje Bilić predstavljaju sasvim drugačiji primjer. Ovaj mladi bračni par sa svojih troje dječice berlinsku adresu zamijenio je splitskom 2021. godine. Ovdje su pokrenuli tvrtku Bilić strategies, postavili je 'na noge' pa sada rade na njenom daljnjem razvoju i - guštaju. 

U razgovoru za Dalmatinski portal Maja Bilić predstavila je njihov biznis. Otkrila nam je, također, je li im papirologija kao novopečenim poduzetnicima zadala glavobolje, čime su se bavili u Njemačkoj, kako je uopće 'pala' odluka o dolasku u Hrvatsku te kako je njihova okolina na nju reagirala. Ujedno je usporedila kvalitetu života ovdje s onim u inozemstvu.

Quad avanture u omiškom zaleđu

Tvrtka Bilić strategies organizira, naime, ture quadovima na području omiškog zaleđa za sve željne avanture u prirodi - bilo da se radi o mlađoj populaciji, starijim generacijama ili pak obiteljima. U ponudi imaju poludnevni paket, odnosno izlet u trajanju od tri i pol sata, koji pored vožnje obuhvaća razgledavanje vodopada Gubavica, piknik s lokalnim delicijama i kupanje u Cetini. All inclusive cijena iznosi 83 eura za odraslu osobu, dok je za dijete u dobi od 10 do 14 godina potrebno platiti 63 eura. Oni koji bi pak htjeli biti sami na quadu trebaju izdvojiti po 125 eura. 

Cjelodnevni paket, to jest izlet u trajanju od 7 sati, uključuje nešto dužu vožnju uz zaustavljanje pored kipa Mile Gojsalić, gdje se pruža jedinstven pogled na Omiš, kao i dodatnu 1,5-satnu vožnju brodom iz toga grada. 127 eura za sve to platit će odrasla osoba, 107 eura dijete u dobi između 10 i 14 godina te 222 eura onaj tko želi 'svoj' quad. 

Valja napomenuti da su 'pick-up' lokacije u Splitu, Omišu i Makarskoj, no i da je moguće dogovoriti alternativne. Sve dodatne informacije o ponudi dostupne su na službenoj web stranici www.quad-croatia-split.hr

'Pokretanje posla proteklo je brzo i lako'

Na upit tko su im glavni klijenti - lokalno stanovništvo ili pak turisti - naša sugovornica uzvratila je kako je zasad riječ isključivo o potonjima. Stoga i posluju samo tijekom turističke sezone kada je znatno veća potražnja. Kazala nam je, nadalje, kako ona i suprug sve konce drže u rukama, ali su ljetos zaposlili vodiča ture. 

'Angažirali smo ga jer naši klijenti nikada nisu sami na izletu. Jedna osoba, naime, uvijek predvodi turu dok iza nje voze do četiri quada', obrazložila je. 

Njihovo 'plivanje' u poduzetničkim vodama već se može ocijeniti uspješnim, no doima se kako su ostvarili tek dio svojih ambicija na tržištu. Počeli su s uvrštavanjem svoje tvrtke na internetske platforme s turističkom ponudom, sklopili su suradnju s jednim hotelskim lancem te nastavljaju intenzivno djelovati na unaprjeđenju svih segmenata poslovanja. 

Njihovo iskustvo opovrgnulo je uvriježene predrasude o kompleksnoj i iscrpnoj proceduri samoga pokretanja posla, u ovom slučaju j.d.o.o.-a.

'Što se tiče papirologije, svi su nam govorili da će nam biti jako teško, ali se pokazalo suprotno. Većinu potrebnih dokumenata pribavili smo za svega tjedan dana. Iznenadilo me koliko je to brzo i lako išlo. U Njemačkoj je, koliko mi je poznato, postupak gotovo isti', naznačila je Maja. 

'Duje je maštao da živimo jednog dana u Hrvatskoj'

Ova perspektivna ekonomistica cijeli je svoj život provela u Njemačkoj. Suprug Duje rođen je i odrastao u Kostanju kod Omiša, ali ga je ljubav prije nekoliko godina odvela k njoj. Ona je radila za kompaniju Mercedes, dok je on isprva radio u ugostiteljstvu, a zatim kao elektroinstalater. 

'Maštao je da živimo jednog dana u Hrvatskoj. Ja to nisam odmah mogla zamisliti jer nikad nisam živjela ovdje, ali smo u konačnici odlučili pokušati. U periodu selidbe ja sam bila na porodiljnom, a on je potražio novi posao. 

Budući da plaće ovdje nisu izdašne te da smo htjeli nešto ostvariti nešto svoje, Duje je razmišljao o dodatnom izvoru prihoda. Imao je više ideja poput izleta s brodovima ili raftinga, ali su presudile quad ture jer ih do tada još nije bilo na području omiškog zaleđa', prisjetila se. 

'Moji su u prvom trenutku bili šokirani, sadi su sretni'

S obzirom na to da su u ožujku 2021. donijeli odluku o selidbi, a da su je realizirali u lipnju, svega tri mjeseca kasnije, zanimalo nas je kako su reagirale njihove obitelji. 

'Moji roditelji odselili su se u Njemačku te su se ondje godinama bavili ugostiteljstvom, imali su svoj restoran. Dok smo bili djeca, često su govorili kako će se jednog dana s nama vratiti živjeti u Hrvatsku. Ta želja još postoji, ali, kako su još uvijek u radnom odnosu, pričekat će s njom još neko vrijeme. Na kraju sam ja bila ta koja se odlučila na takav potez. 

Dok su njegovi bili presretni zbog odluke jer žive ovdje, moji roditelji u prvom trenutku bili su iznenađeni, pa čak i šokirani jer se sve odigralo u kratkom periodu. Kako su u pitanju i unuci, bilo im je još teže. Isprva, dakle, nisu bili oduševljeni, ali poslije im je bilo drago jer im je to, kao i mojim sestrama, dodatna motivacija da češće dolaze ovdje', navela je. 

'Kad je lijepo vrijeme, pozitivniji si'

Tijekom gotovo dvije godine boravka u gradu podno Marjana iskristalizirale su joj se njegove prednosti. 

'Ovdje je sve opuštenije. Život je nekako veseliji i društveniji, zabavnije je. Vjerojatno je do ljudi, ali i do sunca. Kad je lijepo vrijeme, pozitivniji si. Gore je duga zima. U Hrvatskoj mi se sviđa i jači osjećaj sigurnosti i slobode za našu djecu i njihovo odrastanje', konstatirala je. 

Na upit o nedostacima, šaljivo je odgovorila 'sve ostalo'.

'Ovdje puno toga ide preko neke 'veze' - bilo da se radi o poslu ili, primjerice, zdravstvenom sustavu. Isto tako, znam kakve sam mogućnosti kao dijete imala u Njemačkoj, a bojim se da ih moja djeca neće imati ovdje. Nadam se da će se to promijeniti', zaključila je Maja Bilić u razgovoru za Dalmatinski portal. 


Vaša reakcija na temu