Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Moje ime je Anne Frank: 'Ovo neće biti još jedna priča o smrti, nego o odrastanju i životu'

Moje ime je Anne Frank: 'Ovo neće biti još jedna priča o smrti, nego o odrastanju i životu'

Djeca iz PlayDrame premijeru će izvesti 12. studenog, a sve predstave su unaprijed rasprodane

Premijera predstave 'Moje ime je Anne Frank' u koprodukciji kazališta PlayDrama i Gradskog kazališta lutaka Split održat će se 12. studenog u Gradskom kazalištu lutaka. Riječ o predstavi u kojoj ulogu imaju polaznici Dramskog studija PlayDrame, mladi glumci u dobi od 12 do 16 godina, a zanimljivo je kako su sve predstave unaprijed rasprodane.

Kao najava te predstave, sinoć je održana tribina pod nazivom 'Djeca u angažiranom kazalištu', a na kojoj su sudjelovali brojni pedagozi, psiholozi, knjižničar, roditelji, a tribinom je moderirala Luči Lončar iz Agencije za odgoj i obrazovanje.

- Projekt 'Moje ime je Anne Frank' traje već godinu dana, a predstava je centralni događaj tog projekta. Knjiga Anne Frank se različito doživi kada je čitate kao dijete ili kada je čitate kao odrasla osoba. Pripremajući se za ovu tribinu, pročitala sam knjigu još jednom i zaista se možemo zapitati je li to djelo o smrti i holokaustu ili o jednom odrastanju i životu - kazala je Luči Lončar.

Ravnatelj kazališta PlayDrama Elvis Bošnjak proveo je s djecom godinu dana radeći na ovoj predstavi.

- Nije se ovdje samo radilo o pripremi za predstavu, želio sam saznati na koji način djeca 'primaju' ovu knjigu. Ipak svako dijete bude Anna Frank, izolirano u nekim slučajevima. Ova priča je ispričana već stotine puta, uglavnom je prva asocijacija na nju tragični dio jedne ljudske povijesti, međutim naša priča će biti nešto drugačija.

Prema njegovim riječima, glumački trening je davno postala znanost, iz koje djeca mogu izvući mnogo koristi, a evo kako oni vide ovu predstavu.

- Baš kao i većina ostalih, mislili smo da će i ova predstava biti tragična priča, međutim to neće biti baš tako. Pouka priče je da treba biti sretan u svakom momentu svog života, bez obzira koliko taj moment bio težak - kazao je Bartul Mušura, koji će u predstavi igrati ulogu Otta Franka, Anneinog oca.

Samu ulogu Anne Frank igrat će dvije cure - stariju Annu igrat će Dora Blaić, a onu mlađu Luiđa Ivančević...

- Moja uloga je ona kada je Anna puno zrelija osoba, ispunjena je optimizmom i srećom, bez obzira na to što je sve prošla u djetinjstvu - kazala je Dora, a Luiđa dodala:

- Kada se priča o Anni Frank svi odmah pomisle na smrt, ali mi smo njezinu priču ispričali s one vedrije strane.

Na samoj tribini 'Djeca u angažiranom kazalištu', između ostalog, roditelji su otkrili koliko je njihovoj djeci pomoglo to što su dio Dramskog studija PlayDrama, a pedagoginja Ana Marija Fabijanić, koja je s djecom radila na ovoj predstavi otkrila je kako je često tijekom priprema znala i zaplakati.

Vaša reakcija na temu