Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
MOZAK MISLI Virtualna izložba Nevene Petre Piližota povodom obljetnice rođenja Vesne Parun

MOZAK MISLI Virtualna izložba Nevene Petre Piližota povodom obljetnice rođenja Vesne Parun

Može se pogledati od 10. travnja

Od 10. travnja na web stranici Gradske knjižnice Marka Marulića Split organizira se virtualna izložba radova u čast djelovanju Vesne Parun. Ovo je četvrta izložba Nevene Petre Pližota koja je posvećena heroini hrvatskoga pjesništva, Vesni Parun. Upriličena povodom 98. godišnjice rođenja.

Izložbu možete pogledati na https://www.gkmm.hr/.

Pročitajte dio iz predgovora:

'Izložba 'Mozaik misli' u Gradskoj knjižnici Marka Marulića Split četvrta je koju sam posvetila heroini hrvatskog pjesništva, budući da svježinom i univerzalnošću svojih misli zahtijeva ponovno vraćanje, ponovno prepoznavanje i upoznavanje.

Sa 'saberi se u sebe, istino čovjekova', ona nadilazi desetljetne čvorove ovih krajeva i poziva nas da stojimo uspravni. Spoznajne labirinte u kojima se čovjek svakodnevno zapliće možemo tretirati i kao emocije, 'načine funkcioniranja cijele psihološke arhitekture' (Hrgović i Polšek, 2004:285). A propos naslova izložbe, dvadeset i dva rada (slike, crteži, akvareli i kolaži) funkcioniraju kao transponiranje života u umjetničko djelo… 

Povodom 95. obljetnice rođenja Vesne Parun održan je ciklus izložbi radova magistre prava i magistre slikarstva Nevene Petre Piližota posvećen velikoj umjetnici: u veljači 2017. godine ciklus je započeo predstavljanjem crteža iz projekta 'Dnevnik', u Galeriji Gradske knjižnice Juraj Šižgorić (Šibenik). Crteži su popraćeni fragmentima poezije Vesne Parun, kao i na lipanjskoj izložbi 'Pantomima istine' u Knjižnici Novi Zagreb. Intervencija sa slikama u izložbenom prostoru Zavičajnog muzeja Vesne Parun (Zlarin) pod nazivom 'Okovani pješaci' podcrtala je hibridni karakter ovog ciklusa u kojem se isprepliće ono što bi neki označili kao mitološko, ali i kao svojstveno nama samima'.

Vaša reakcija na temu