Mustafa Nadarević progovorio o svojoj borbi s teškom bolesti

Mustafa Nadarević progovorio o svojoj borbi s teškom bolesti

Uputi je i poruku svima koji spadaju u rizičnu skupinu

Hrvatska kreće s provođenjem Nacionalnog programa probira i ranog otkrivanja karcinoma pluća. Riječ je o prvom takvom programu u Europskoj uniji, a cilj mu je godišnje spasiti 500-tinjak života, jer je rano otkriveni karcinom moguće izliječiti u 80 posto slučajeva. U kampanju 'Udahni za život' uključile su se brojne poznate osobe, među njima i glumački velikan Mustafa Nadarević. Za emisiju 'U fokusu' Media servisa objasnio je kako se nosi sa zloćudnom bolešću.

- Kad sam shvatio da je to dio života, da je bolest dio života, onda sam je prihvatio. Kad nešto prihvatiš s ljubavlju, onda se može pobijediti zloćudna bolest - rekao je.

Uputio je poruku svima koji pripadaju rizičnoj skupini, odnosno dugogodišnjim pušačima.

- Mogu im poručiti da ne budu primitivni kao ja, da se plaše doktora. Meni je doktor još kao malom djetetu bio 'jao', od zubara nadalje, sve je bilo strašno. Dobro je da se ide na vrijeme na preglede, jer onda je izlječivost vrlo blizu - kaže glumac.

Karcinom pluća u ranoj fazi gotovo da i nema simptoma. Upravo zato, pušači nisu svjesni da su bolesni, sve dok karcinom ne metastazira na ostale dijelove tijela. Tada je obično i prekasno za izlječenje. S druge strane, rano otkrivanje raka može spasiti živote u 80 posto slučajeva, objasnio je za Media servis akademik Miroslav Samaržija, koordinator nacionalnog programa.

- Cilj programa rane detekcije je otkriti karcinom koji je velik otprilike 1 cm. Takav karcinom nije metastazirao, on se jednostavno kirurški odstrani i tu je izlječenje preko 80 posto, dakle u pravom smislu crno-bijeli svijet - istaknuo je Samaržija.

Liječnici opće prakse će putem posebne informatičke platforme na preglede zvati rizičnu skupinu građana, dugogodišnje pušače starije od 50 godina. Ministar zdravstva, Milan Kujundžić za Media servis je rekao da rezultate nacionalnog programa očekuje vrlo brzo.

- Smrtnost od karcinoma pluća u Hrvatskoj je velika, oko 3000 ljudi godišnje oboli i mi vjerujemo, ako će se pušači odazivati, prvenstveno oni jer 90 posto karcinom pluća imaju pušači, da bismo već za tri mjeseca imali prve rezultate. O tome sam već razgovarao s predsjednicom Europske komisije za zdravstvo i Europa sad s velikim očekivanjima gleda u Hrvatsku - poručio je ministar.

Nacionalni program pokrenulo je Ministarstvo zdravstva u suradnji s Hrvatskom kućom disanja i Hrvatskim torakalnim društvom.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(57323, "");
Pregledaj komentare