Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Hermann Traub / Pixabay NA GRIPAMA Mediteranski festival knjige vrata otvara u srijedu
Kultura Piše: Dalmatinski portal

NA GRIPAMA Mediteranski festival knjige vrata otvara u srijedu

Pripremili su bogat program

Približava se trenutak početka najvećeg kulturnog događanja splitske jeseni, 7. Mediteranskog festivala knjige. Kako je već najavljivano, Festival će u srijedu, 25. rujna u 12 sati u Velikoj dvorani SC Gripe otvoriti ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, uz splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana, te predsjednika organizatora Festivala Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore Slavka Kozinu. Pokrovitelji festivala ove su godine Ministarstvo kulture i medija i Splitsko-dalmatinska županija.

Program 7. Mediteranskog festivala knjige i ove je godine iznimno bogat, predviđen je cijeli niz promocija i panel diskusija na glavnoj pozornici, a organizatori su posebno ponosni na program za djecu s više zanimljivih radionica i drugih sadržaja, kako za onu koja posjećuju sajam, tako i za učenike osnovnih škola iz cijele Splitsko-dalmatinske županije. Sva događanja i njihova satnica objavljena je na mrežnim stranicama MFK, a svakodnevno će biti najavljivani i na društvenim mrežama Festivala. Valja istaknuti da su svi dječji programi dio Nacionalne strategije poticanja čitanja Ministarstva kulture i medija.

Kao i uvijek, veliki mamac publici je komercijalni dio festivala, jer će na parketu Velike dvorane na Gripama nekoliko dana 'igrati' četrdesetak najvažnijih hrvatskih nakladnika, a bit će prisutni i predstavnici Bosne i Hercegovine i Crne Gore. I ove godine organizatori očekuju veliki posjet, koji se već godinama 'vrti' oko 20 tisuća posjetitelja.

Program je pred početak festivala dobio i dva jaka 'pojačanja'. Splitska gradska knjižnica Marka Marulića, naime, omogućit će svim posjetiteljima sajma besplatno učlanjenje u GKMM na punktu knjižnice u Velikoj dvorani. Drugi dodatak je panel rasprava 'Zašto su (narodne) knjižnice važne?', na kojoj će se razgovarati o ključnim pitanjima uloge i značaja (narodnih) knjižnica u modernom društvu. Kako narodne knjižnice doprinose kulturnom životu, obrazovanju i zajednici te kako se nose s izazovima suvremenog vremena čut ćemo već prvoga dana, u srijedu u 15 sati, a na panelu sudjeluju ministrica Nina Obuljen Koržinek i ravnateljice četiriju dalmatinskih knjižnica, Grozdana Ribičić (GKMM Split), Doroteja Kamber-Kontić (Gradska knjižnica Zadar), Marina Šimić (Gradska knjižnica Juraj Šižgorić Šibenik) i Lucija Bjelokosić (Dubrovačke knjižnice). Moderatorica rasprave bit će Patricija Horvat.

Ovdje iznenađenjima koja čekaju sve posjetitelje MFK nije kraj. Četiri dana na Gripama opet će biti za pamćenje svim ljubiteljima knjige.

Vaša reakcija na temu