Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Mirko Bojić Na kliškoj tvrđavi otvorena izložba Nikad zaboravljena Ferata

Na kliškoj tvrđavi otvorena izložba Nikad zaboravljena Ferata

Iz svog arhiva priredio ju je Klišanin Ante Meštrović

Sinoć je na Kliškoj tvrđavi, u izložbenom prostoru obnovljene Topničke vojarne otvorena izložba Nikad zaboravljena 'Ferata'.  Riječ je o izložbi fotografija, predmeta, dokumenata, razglednica i svega što se povezuje s Feratom - Rerom koju je iz svog arhiva priredio Klišanin Ante Meštrović, koji već godinama baštini sve vezano uz povijest Klisa. 

'Plod dugogodišnjeg sakupljanja je sada došao svome kraju. Zaključio sam kako nema smisla da to stoji u mojoj kući i da to nitko ne vidi pa je ova izložba svojevrstan spomenik nekom drugačijem vremenu. Izložba o ferati je tu kako bi starijima osvježila pamćenje i s nostalgijom ih podsjetila na sporu i idiličnu vožnju feratom, a za one mlađe bih želio da posluži kao prilika za upoznavanje s  prvom i posljednjom željeznicom koja je povezivala Split i Sinj. Iznimno sam sretan i ponosan što je izložba otvorena upravo na dan kada smo posljednji put čuli zvuk parne lokomotive i ispratili Feratu na posljednji polazak', istaknuo je autor izložbe Ante Meštrović. 

Legendarna sinjska rera, odnosno njezina kliška dionica ili ferata kako su je u Klisu zvali, povezivala je Split i Sinj gotovo 60 godina, u razdoblju od 1903. do 1962. godine. Bila je najpoznatija poveznica između Cetinske krajine i Splita ujedno i zaslužna je za boljitak i gospodarski razvoj područja kojim je prolazila. Osim putnika prevozila je i proizvode sa sela koje su poljoprivrednici mogli plasirati u Splitu te na drugim stajalištima, a po njoj se računalo i vrijeme. Izložba prati klišku dionicu, feratu. 

'Klis zauzima važno mjesto u hrvatskoj povijest, ali onaj dio naše prošlosti kojeg se još uvijek mnogi sjećaju, upravo je ferata. Sretan sam da je obnovljena Topnička vojarna poslužila svrsi. Povijesna postrojba Kliški Uskoci i Ante Meštrović vratili su nas ovom izložbom u neka druga vremena i na tome im zahvaljujem', zaključio je Jakov Vetma, načelnik Klisa.

Izložba se može pogledati svakim danom do 9. listopada, a ulaz je za sve posjetitelje besplatan. 

Vaša reakcija na temu