Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
NA RUBU PEŠKARIJE Jadranski golaći Pere Ugarkovića

NA RUBU PEŠKARIJE Jadranski golaći Pere Ugarkovića

Druga javna izložba

I ove godine mali splitski riblji restoran PiNKU fish & wine organizira seriju izložbi slika, fotografija i ilustracija na otvorenom pod nazivom 'Na rubu Peškarije'.

Prvu je održala Sonja Dvornik pod nazivom 'Sretni trenutak', a drugu će 15. listopada Pero Ugarković, strastveni ljubitelj podmorja, autor je mnogih tekstova morske tematike, urednik popularne facebook stranice podvodni.hr, suradnik i koautor raznih znanstvenih članaka, uporni promotor znanosti. Njegova izložba nosi naziv 'Jadranski golaći'.

Od rođenja s maskom na glavi promatra morski svijet, s naglaskom na bihevioralnu i populacijsku ekologiju te sistematiku jadranske faune. Relativno nedavno, uz pomoć prijatelja zanesenjaka, dodatno se zainteresirao za malakologiju (znanost o mekušcima) što ga je potaklo na dokumentiranje i fotografiranje prekrasnih i interesantnih bića koja žive u našoj blizini. 

Iz toga je proizašla i ova fotografska izložba slika stražnjoškržnjaka - Jadranskih golaća.

Sve fotografirane uzorke predano je tražio od plićaka splitskih plaža do velikih dubina, te ih nakon fotografiranja pažljivo i neozlijeđene vratio u more.

Do sada je fotografirao više od 100 različitih vrsta mekušaca, crva, rakova... neke od njih su nove za Jadransko more i za znanost općenito. 

Jadransko more je, suprotno mnogim mišljenjima, vrlo bogato morskim životom. Ono što većina naših građana poznaje su velike i komercijalno važne vrste, dok nam zapravo pravi broj manjih vrsta mnogih razreda životinja nije poznat, i vjerojatno još dugo nećemo znati što sve živi u našem moru. 

Projekti poput ovoga su jedan od načina istraživanja obale kojim će se unaprijediti naše znanje i ukupna hrvatska biologija. 

Izložba ima za cilj upoznati nas sa fascinantnim morskim bićima koja žive uz nas, praktički možemo kazati da su nam sugrađani. Posebno je važno naglasiti da se takav svijet mijenja, a da  pritom nikada nećemo znati kakav je bio izvorno. Promjene eko sustava uzrokovane su ljudskim djelovanjem, naseljavanjem novih vrsta, uništavanjem njihovog staništa, zagađenjem te nasipavanjem i izgradnjom duž obale.

'Zamislite da samo jedno od ovih bića pronađemo u svemiru, a složit ćete se da neka izgledaju malo 'svemirski'. Cijeli svijet bi mjesecima i godinama pisao i pričao o tome koliko je ta vrsta fascinantna, kako se hrani, kako se pari, komunicira i preživljava. Raspravljali bismo o tome što od te vrste možemo naučiti i trošili silne milijarde da ih dodatno istražimo, a interesantna, bezopasna i prekrasna bića koja žive u našoj neposrednoj blizini totalno ignoriramo, uništavamo njih i njihova staništa i prije nego ih upoznamo', poručuje Ugarković.

Serija izložbi zatvara se 28. listopada postavom slika akademskog slikara, crtača stripova i glazbenika Vinka Barića pod nazivom 'Subrealizam'.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare