Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Na Svjetski dan glazbe otvorene 60. Hvarske ljetne priredbe

Na Svjetski dan glazbe otvorene 60. Hvarske ljetne priredbe

Prva su nastupila kulturno-umjetnička društva

Prigodnom svečanošću na nekoliko gradskih lokacija otvorene su sinoć 60. Hvarske ljetne priredbe. Program otvaranja u kojem već tradicionalno sudjeluju hvarska kulturno-umjetnička društva započeo je na hvarskoj Rivi tradicijskim plesovima Folklornog društva Šaltin, nastavljen je ispred gradske Lođe nastupom klape Bodulke, a ispred crkvice Zvijezda mora publiku je čekao mješoviti zbor GSU Stella Maris Hvar. Potom su i publika i izvođači nastavili do Ljetne pozornice Veneranda gdje je uz nastup klape Pharia uslijedila i ceremonija otvaranja 60. Hvarskih ljetnih priredbi, 

'Raznolikost programa u spoju tradicijskog i suvremenog glazbenog, dramskog i plesnog izričaja te trajanje festivala kroz četiri ljetna mjeseca čine ga specifičnim i šarmantnim', istaknuo je umjetnički voditelj festivala Jure Radnić uz posebnu zahvalu publici bez koje festival ne može živjeti.

Gradonačelnik Rikardo Novak službeno je otvorio rođendansko izdanje Festivala te se osvrnuo na sam početak Hvarskih ljetnih priredbi koje se od 1961. godine održavaju u organizaciji tadašnje Mjesne zajednice Hvar, a potom Grada Hvara. Posebnu zahvalu uputio je prof. Milanu Lakošu koji je do umirovljenja 2016. punih 47 godina vodio i organizirao Priredbe, jedan od najdužih i najdugovječnijih ljetnih festivala na Jadranu. 

Hvarske ljetne priredbe pokrenute su kao glazbena nadopuna Festivalu dramskih amatera Jugoslavije koji su se održavale na Venerandi od 1957., a od 1971. godine Hvarsko ljeto djeluje samostalno, na različitim lokacijama u gradu Hvaru: u Franjevačkom samostanu, crkvi svetog Marka, Pjaci, Lođi, katedrali svetog Stjepana, Ljetnoj pozornici Veneranda te u Malom i Velom Grablju.

Festival će i ove godine, u organizaciji Grada Hvara i uz potporu Ministarstva kulture i medija, na živopisnim povijesnim lokacijama ugostiti velika imena hrvatske glazbene i dramske scene, iako će se održati u znatno skraćenom izdanju zbog aktualne situacije s pandemijom.

Obljetničkom izdanju festivala retrospektivnu će notu dati koncert nagrađivane hrvatske glazbene dive Tereze Kesovije, a posvetu klasičnim izvođačima i skladateljima koji su desetljećima činili okosnicu hvarskih ljetnih događanja dat će virtuozi klasične glazbe – gitaristički Trio Elogio i saksofonisti Papandopulo kvarteta.

Klapsku pjesmu koja je također obilježila Hvarske ljetne priredbe, uz hvarske klape cjelovečernjim koncertom predstavit će nagrađivana splitska klapa Mriža. Tradicijsku vezanost grada Hvara i kazališta iskazat će i tri predstave Hvarskog pučkog kazališta te gostovanje dubrovačkog Kazališta Marina Držića s predstavom 'Tramvaj zvan čeznja'. Suvremena plesna umjetnost bit će predstavljena dinamičnom izvedbom predstave 'Gore' Zagrebačkog plesnog ansambla.

Blues izričaj na Ljetnu pozornicu Veneranda donijet će Bluzy Threesome, Tihomir Hojsak i Filip Novosel nastupit će po prvi put u Hvaru sa svojim etno jazz zvukom kontrabasa i tambure koji je već oduševio Europu, Ameriku i Aziju, a gypsy jazz stilom predstavit će se Zagreb Gypsy jazz kvartet.

Gradska kulturno-umjetnička društva će svoje samostalne koncerte, uz uobičajene povijesne lokacije, ove godine održati i ispred benediktinskog samostana, na pjaceti ispred crkve sv. Duha i na stepenicama u Grodi te će pjesmom i plesom dodatno oživjeti gradske ulice i trgove.

Vaša reakcija na temu