Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Kovanje srebrnoga novca (foto: Iva Komesar); numizmatički komplet prigodnoga srebrnoga kovanog novca (foto: Branimir Kralj) Na vrijeme osigurajte svoj primjerak ograničene serije srebrnih numizmatičkih kompleta
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Na vrijeme osigurajte svoj primjerak ograničene serije srebrnih numizmatičkih kompleta

Uskoro nam stiže euro, kovanice kuna i lipa ostaju trajna uspomena

Republika Hrvatska priprema se za važnu zadaću uvođenja eura kao nacionalne valute, dok će naša dosadašnja valuta, hrvatska kuna, polagano otići u povijest. Euro je uveden 1. siječnja 1999. godine te je isprva bio isključivo elektronička valuta kojom su se uglavnom koristile banke i financijska tržišta, dok danas služi kao zakonsko sredstvo plaćanja u 19 od 27 država članica Europske unije. 

Hrvatska narodna banka će i dalje, do dolaska eura, izdavati prigodne kovanice kune kojima se obilježavaju razni događaji važni za našu državu. Tako je ove godine, u suradnji s državnom kovnicom novca, Hrvatskim novčarskim zavodom, Hrvatska narodna banka izdala numizmatičke komplete prigodnoga srebrnoga kovanog novca s motivima i nominalnim vrijednostima devet apoena optjecajnoga kovanog novca Republike Hrvatske od 5, 2 i 1 kune te 50, 20, 10, 5, 2 i 1 lipe, s godinom kovanja '2021.' u povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske, 25. lipnja 2021., povijesnoga i političkog događaja važnog za Republiku Hrvatsku.

Likovno rješenje lica i naličja srebrnoga kovanog novca istovjetno je optjecajnome kovanom novcu kuna i lipa istih nominalnih vrijednosti. Autor idejnoga i likovnog rješenja prigodnoga kovanog novca je akademski kipar Kuzma Kovačić, a kovani novac otkovan je državnoj kovnici novca - Hrvatskom novčarskom zavodu.

Srebrni kompleti otkovani su u specijalnoj tehnici kovanja kojom se postiže kakvoća visokoga kovničkog sjaja te su izdani u ograničenoj seriji od 300 komada. Otkovi nisu u prodaji pojedinačno već isključivo kao kompleti.

S obzirom na to da će uskoro službena hrvatska valuta postati euro, rijetki primjerci numizmatičkih kompleta kuna i lipa, izdani u malim serijama poput ove, bit će vrijedna uspomena na značaj i važnost dugogodišnje hrvatske valute - kune. Stoga na vrijeme osigurajte svoj primjerak ograničene serije srebrnih numizmatičkih kompleta.

Informacije o narudžbama i kupovini dostupne su na web stranicama Hrvatskog novčarskog zavoda te putem e-mail adrese prodaja@hnz.hr.

Vaša reakcija na temu