Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Majda Rožić NAGRAĐENA 'VATRENA VILA', POVIJESNI ROMAN 'O Ivani Orleanskoj snimani su filmovi, došlo je vrijeme da se čuje za Milu Gojsalić'

NAGRAĐENA 'VATRENA VILA', POVIJESNI ROMAN 'O Ivani Orleanskoj snimani su filmovi, došlo je vrijeme da se čuje za Milu Gojsalić'

Brojni posjetitelji u Kaštelima su se vratili u vrijeme slavne Poljičke Republike

Uz pomoć Gradske knjižnice Kaštela brojni posjetitelji koji su nazočili događanju 'Hrvatska od kneza Trpimira do danas' zaplovili su u utorak 20. prosinca kroz prošlost, vrativši se u vrijeme slavne Poljičke Republike i hrvatske junakinje Mile Gojsalić o kojoj je riječ u romanu 'Vatrena vila', dobitniku ovogodišnje Književne nagrade GKK-a 'Najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman Knez Trpimir'. 

Nakon izvedbe pjesme 'Podno Klisa, tvrda grada' Pučkih pivača župe sv. Jurja iz Kaštel Sućurca nazočnima se obratila ravnateljica GKK-a Renata Dobrić.

'Ove godine Kaštelani obilježavaju mnogo važnih obljetnica iz hrvatske povijesti kojih se možemo prisjetiti s velikim ponosom: 1170. obljetnica potpisivanja Trpimirove povelje u 'mjestu Bijaći' u kojoj se prvi put spominje ime 'Hrvat' i 'crkva blaženog Jurja u mjestu Putalj', prva kršćanska crkva koja se može povezati s hrvatskim vladarima, a po kojoj je današnji Kaštel Sućurac dobio ime; 1130. obljetnica potpisivanja Muncimirove povelje; 630. obljetnica izgradnje prve obrambene kule nadbiskupa Andrije Benzija na morskoj obali; 450. obljetnica obrane Sućurca od Turaka, a moram naglasiti i kako je ova večer, kao i svake godine u prosincu, organizirana povodom Dana Gradske knjižnice Kaštela', uvodno je kazala.

Renata Dobrić pozdravila je i predstavnike Udruge Toma Arhiđakon, čiji su članovi Mate Božić, koordinator projekta arheološkog turizma Regnum Croatorum, i Augustin Perković na događanje došli odjeveni u odore ranosrednjovjekovne povijesne postrojbe Praetoriani Croatorum te članove povijesne postrojbe Društva Poljičana Sveti Jure Priko Antu Markičevića, malog kneza Poljica, i Nediljka Mišerdu, rizničara i voditelja Društva Poljičana koji su istaknuli kako su se s golemim oduševljenjem priključili večerašnjem događanju jer su i oni 'dio ove priče…' 

'Naša Mila Gojsalić žrtvovala je svoj život kako Turci ne bi osvojili poljica. Ponosni smo na svoje naslijeđe, a s Kaštilima Poljica imaju puno poveznica', njihova je poruka. 

Nediljko Mišerda darovao je autoru Poljički statut, što je Nenada Stojkovića posebno oduševilo jer je rekao kako je upravo Poljički statut najviše proučavao pri pisanju romana o Mili Gojsalić.

Moćnom izvedbom pjesama 'Jasna glasna', 'Vilo Velebita' i arije 'U boj, u boj' iz opere 'Nikola Šubić Zrinski' Ivana pl. Zajca, Nedo Kovačev i Miroslav Miše potaknuli su nazočnu publiku na zajedničko pjevanje, a potom su svi mogli uživati u uprizorenim ulomcima iz romana koje je za pozornicu pripremila i aranžirala Marijana Vulas. Scenu u kojoj je Mila prikazana kao djevojčica odglumili su mladi članovi Kaštelanskog dječjeg kazališta Škatula pod vodstvom Ljiljane Garbati, dok su drugi prizor u kojemu Mila kao odrasla žena vida rane štitonoši Mili odglumili Ivana Đelalija i Ante Brajković.

'Nagrađenom autoru Nenadu Stojkoviću od srca čestitam sa željom da mu ova nagrada bude poticaj za daljnje pisanje i proučavanje hrvatske povijesti', istaknuo je Zoran Bošković, direktor nakladničke kuće Naklada Bošković, koja je jedan od glavnih pokrovitelja nagrade GKK Knez Trpimir, i koja svake godine tiska najbolji roman u sunakladništvu s Gradskom knjižnicom Kaštela. 

'Zahvaljujem od srca organizatorima ovog jedinstvenog književnog natječaja, ujedno organizatorima ove predivne večeri u kojoj je 'Vatrena vila' predstavljena na najbolji mogući način te povjerenstvu u kojem se nalaze vrsni hrvatski književnici: gđa. Nevenka Nekić, gosp. Hrvoje Hitrec i gosp. Đuro Vidmarović koji su nagradom odlučili ovjenčati upravo 'Vatrenu vilu', prepoznavši ovaj roman kao vrijedan pažnje. Kao profesoru povijesti izazovno mi je bilo u formi romana obraditi legendu o hrvatskoj junakinji Mili Gojsalić te približiti široj publici Poljičku Republiku i taj važan dio hrvatske povijesti. Nadam se da će svi uživati u knjizi. O Ivani Orleanskoj su snimani filmovi, a sad je napokon došlo vrijeme i da se malo više čuje za Hrvaticu Milu Gojsalić čija je snaga ležala u žrtvi i strpljenju, a čija nam priča može biti svakodnevna inspiracija', rekao je Nenad Stojković, koji je ujedno autor romana 'Plamen u bezdanu' čija je radnja smještena u doba hrvatsko-turskih ratova.

Ravnateljica Renata Dobrić uručila je autoru Nenadu Stojkoviću priznanje i nagradu od deset tisuća kuna uz napomenu kako je ovo druga knjiga o Mili Gojsalić koja je nakon provedenog Književnog natječaja 'Knez Trpimir' tiskana u Nakladi Bošković. 

'Prvu knjigu o ovoj moćnoj Hrvatici pod naslovom Mila Gojsalić napisala je Jagoda Šimac, koja je svoj rukopis također poslala na naš književni natječaj, tako da je ovogodišnji nagrađeni roman 'Vatrena vila' Nenada Stojkovića već drugi roman o slavnoj Mili te još jedan golemi doprinos u očuvanju i rasvjetljavanju važnih događaja i osoba iz hrvatske povijesti, prvenstveno o Poljičkoj republici i Mili Gojsalić. O Mili je pisao August Šenoa, njezin lik isklesao je Ivan Meštrović na ušću rijeke Cetine kraj Omiša, dok je Jakov Gotovac u njenu čast skladao operu, a sada imamo i dva romana o njoj', istaknula je Dobrić.

'O Ivani Orleanskoj snimani su filmovi, došlo je vrijeme da se čuje za Milu Gojsalić'

Na samom kraju ove književno-glazbeno-dramske večeri, kojom je moderirala Mara Vulas, Nedo Kovačev i Miroslav Miše izveli sz božićne pjesme 'Veselje ti navješćujem' i 'Venite adoremus', a potom je ravnateljica zahvalila pokroviteljima koji podržavaju Književni natječaj Knez Trpimir - Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske, Splitsko-dalmatinskoj županiji, Gradu Kaštela i Nakladi Bošković poželjevši svim nazočnim dragim ljudima, prijateljima i suradnicima sretan i blagoslovljen Božić te sretnu novu godinu.

Vaša reakcija na temu