Foto: Veljko Martinović Najdraža Fiamengova pjesma? Na to pitanje odgovorili su Meri Cetinić, Tedi Spalato, Tereza Kesovija...

Najdraža Fiamengova pjesma? Na to pitanje odgovorili su Meri Cetinić, Tedi Spalato, Tereza Kesovija...

Druga večer Splitskog festivala posvećena je pjesniku i akademiku iz Komiže

Splitski nokturno Jakše Fiamenga, druga večer Splitskog festivala, okupit će neka od najvećih glazbenih imena koja su obilježila Prokurative, ali i pjevače mlađe generacije koje su već ostavile dubok trag na sceni.

Bez trenutka oklijevanja, svi izvođači su složni da im je velika čast izvoditi skladbe 'čovjeka institucije', i teško im se odlučiti koja im je pjesma baš prirasla srcu. Svaka je, navode, posebna.

- Teško mi se zaista odlučiti. Sve su odlične. Sam taj stil Jakše Fiamenga gdje piše i sklada u sličicama je zaista nevjerojatan. Neke su na prvu možda i teže pamtljive, upravo zbog 'kolorita', ali je svaka, baš svaka posebna i kvalitetna. 'Lastavica', 'U prolazu'... koje bogatstvo riječi - istaknula je Meri Cetinić.


Sličnog mišljenja je i Tedi Spalato, ali na mali poticaj ipak je izdvojio skladbu 'Ništa nova, ništa nova'.


Tereza Kesovija izdvojila je, uz naglašavanje da joj je svaka pri duši, ipak pjesme 'Dalmatinko' i 'Ja sam pjesma', skladbe koje će i izvesti na Splitskom festivalu.


Uvijek rado viđenu Doris Dragović nije bilo moguće 'nagovoriti' na nabrajanje, ali je zato jako slikovito poručila:

- Svaka njegova pjesma obilježila je neki djelić mog života, svaka skladba, od najveselije do najtužnije duboko je utjecala na moju dušu od najranije mladosti do dana današnjeg.

Mlada pjevačica lijepog glasa Ana Opačak koja će zapjevati u duetu s legendom Splitskog festivala, Đorđijem Peruzovićem, skladbu koja je pobijedila na Prokurativama one godine kada se rodila (!) ističe da Fiamengo govori u stihu i sličicama i kada se s njim razgovara.

- Jakša Fiamengo je institucija, njegove su skladbe bezvremenske, dovoljno je reći o njegovim 'evergreenima' da pjevam pjesmu koja je pobijedila kada sam se ja rodila - kazala je Ana Opačak.

Još jedan pjevač mlađe generacije iznimnog glasa Jaques Houdek napominje kako smatra da je riječ o pjesniku kakvog nema i treba ga držati na pijedestalu.

- Počašćen sam što me pozvao. Izvoditi njegovu skladbu i dijeliti pozornicu sa zvijezdama poput Doris, Tereze i drugih velikana je iznimna čast. 'Nocturno' mi je posebna pjesma, koju treba s jednakom pažnjom i izvesti. Treba biti suptilan, mekan i fin, a u aranžmanu Ivana Popeskića vjerujem da sam 'pogodio' - zaključio je Houdek.

Na 'Splitskom nokturnu Jakše Fiamenga', podsjetimo, nastupaju Oliver Dragojević, Tereza Kesovija, Meri Cetinić i Marijan Ban, Tedi Spalato, Damir Kedžo, Dean Dvornik, Ibrica Jusić, Doris Dragović, Tomislav Bralić i klapa Intrade, Goran Karan, Đorđi Peruzović i Ana Opačak te klapa Pasika.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(5742, "");
Pregledaj komentare