Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Najveća do sada eko akcija čišćenja uvala u Jelsi, Vrboskoj i Zavali

Najveća do sada eko akcija čišćenja uvala u Jelsi, Vrboskoj i Zavali

Čak 60 vrijednih sudionika uspjelo je lišiti uvale od ukupno 18 kubika i 10 tona raznoraznog smeća

Drugu godinu za redom održana je hvalevrijedna, najveća do sada, akcija čišćenja podmorja u uvali u Jelsi, Vrboskoj i Zavali. 

- Svjedoci smo sve većeg zagađenja koje ugrožava naš bogati eko sustav. Ponajveći problem predstavlja plastika koja završi na morskom dnu zajedno s ostalim glomaznim otpadom. Jelšanske uvale zbog svoje specifične konfiguracije obale zajedno s morskom strujom postaju svojevrstan lijevak u koji završava plutajući otpad te predstavljaju magnet za onečišćenje - rekli su akteri.

Sunčani vikend od 19. do 20. rujna poslužio je uhodanoj družini ronilaca u suradnji s Udrugom veterana HRM, Ronilačkim klubom Nautilus,Ronilačkim klubom Black Pearl, udrugom Lantina i Turističkom zajednicom općine Jelsa za veliku akciju čišćenja podmorja. Akciji je svojim angažmanom pridonijelo vatrogasno društvo Jelsa, Jelkom - trgovačko društvo za komunalnu djelatnost na otoku Hvaru kao i sama Općina Jelsa uz potporu sufinanciranja fonda za zaštitu okoliša.   

Čak 60 vrijednih sudionika uspjelo je lišiti prekrasne uvale od ukupno 18 kubika i 10 tona raznoraznog smeća. 

- Moramo priznati da smo ostali zatečeni količinom glomaznog otpada koje se malim brodicama iznosilo na obalu te kasnije prevozilo na deponij. Bilo je tu svega i svačega, a naravno prednjačile su gume automobila, pvc i stakleni otpad. Spomenutom akcijom želimo ukazati na važnost očuvanja našeg morskog prostranstva. Pokažimo moru da smo zahvalni za sve ono dobro što nam nesebično daruje. Nećemo stati, idemo punom parom naprijed! Ovakvih pothvata će biti sve više, a sam dokaz za to su  prethodno očišćeni dijelovi akvatorija gdje je primijećeno značajno poboljšanje čistoće podmorja. Rezultati nam govore da ovakve akcije treba i dalje provoditi te adekvatnom edukacijom probuditi svijest u ljudima da se ponašaju odgovorno i zahvalno - rekli su sudionici.

Vaša reakcija na temu