Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Maja Gijevski NEDJELJNA ĆAKULA Severina: Split je uistinu najljepši grad, pun je predivnih restorana i kafića, te otvoren za sve koji u njega dolaze

NEDJELJNA ĆAKULA Severina: Split je uistinu najljepši grad, pun je predivnih restorana i kafića, te otvoren za sve koji u njega dolaze

Godinama sam pratila Dane Dioklecijana i uvijek se potajno nadala da ću biti carica Priska...

Na splitskim ulicama i trgovima oživit će povijest, car Dioklecijan zajedno s povorkom rimskih legija i kočijama prolazit će Rivom i Peristilom i pozdravljati okupljene. Ove godine Severina će imati čast utjeloviti caricu Prisku, te će našim gradom vladati tri dana na Danima Dioklecijana, koji će se ove godine održati od 2. do 4. rujna. Tim povodom smo proćakulali s popularnom splitskom pjevačicom...

- Sve djevojčice kada su male maštaju o tome kako će biti princeze. Godinama sam pratila ovu manifestaciju preko medija i uvijek sam se potajno nadala da ću biti carica. Sada se moj san ostvario. Osjećam se kao dijete, imam istu tremu kao kada smo moj prijatelj Tonči Šundov i ja kao djeca skupa pjevali u Mozaika. Kada sam dobila poziv, srce mi je bilo veliko zato što Split zaslužuje ovakvu manifestaciju - rekla nam je Severina.

U ulozi Dioklecijana naći će se Robert Kurbaša. Jeste li zadovoljni odabirom?

- S Robertom sam imala priliku snimati spot za pjesmu 'Haljinica boje lila', on je odličan momak i glumac. Mislim da je to razlog zašto su ga uzeli za Cara, koji se ne mijenja godinama. Nešto što je lipo, zgodno, ne treba se mijenjati.

Mislite li da će Split dobiti na većoj marketinškoj promociji, obzirom da ste vi carica?

- Ne gledam to marketinški, došla sam ovdje zaista sudjelovati srcem. Oni vjerojatno znaju zašto su mene pozvali, ali ja nisam razmišljala o tome. Kada su me nazvali, nisam dvojila ni sekunde, jer je riječ prije svega o spektakularnoj manifestaciji.


Kakva biste carica voljeli biti?

- Voljela bih spojiti ono što je ona bila s ovim nekim vremenom. Dioklecijan je bio odličan tip, kažu da je bio zgodan, pa je vjerojatno takva bila i žena koja ga je pratila.

Splitski dizajneri za vas spremaju specijalnu togu. Hoćete li biti zahtjevna carica?

- Kada bi se moglo, ja bih uvijek bila u togama. Mislim da neću biti zahtjevna, a nadam se da ću na modnoj reviji dobiti čast da izađem u nekoliko različitih toga koje će kreirati domaći dizajneri, koji su sjajni i kojima trebamo davati veću podršku.

Hoćete li se kao carica potruditi okupiti Splićane u što većem broju?

- Voljela bih kada bi se Splićanke, koje su zaista najljepše žene na svijetu, obukle u toge, izašle i pokazale svoju ljepotu. Ne treba to biti nešto skupo, zapravo je ideja i mašta ono najvrjednije. Pozivam sve Splićanke, koje vole šivati, neka naprave haljinu sebi za ljeto, koja ne mora biti skupa, a može biti lijepa.

Netom prije ste kazali kako su naši dizajneri sjajni, ali kako im fali podrške…

- Vidjela sam prije nekih mjesec dana slavonsku košulju koju je moja prijateljica kupila za nekih 150 kuna, a takve se stvari vanka prodaju za velike novce. Mislim da bi mi iz naše baštine trebali raditi upravo takve stvari, nadam se kako će Dani Dioklecijana potaknuti hrvatske, ali i splitske dizajnere da krenu kreirati toge koje su se nosile za vrijeme cara Dioklecijana.

Kako bi voljeli da izgleda Split za vrijeme vaše vladavine?

- Mislim da je Dioklecijan sve jako dobro zamislio, a to je da valuta bude jaka. Jedino gdje su se mogle vidjeti njegove slike, u stvari, bio je novac. Kažu da je imao manju glavu, da su mu na kovanicama stavili veću kako bi pokazao moć te kako je on glavni i jedini vladar.

Što vas posebno raduje u Danima Dioklecijana?

- Drago mi je što će tu biti i dječji zbor Srdelice, čiji sam član oduvijek htjela biti, ali sam srcem i dušom uvijek ostala član Mozaika. Tu je i Filip Dević, kao i prekrasna garda s kojom se uvijek rado iznova fotografiram i hvalim prijateljima koji nisu iz Splita…

Često spominjete Mozaik, što pamtite iz tog vremena?

- Iz ove pozicije gledano, to je jedan od najljepših perioda mog života. Imala sam sreću što me sestra tamo odvela. To je društvo kroz koje sam odrastala, stasala i izgradila sebe kao osobu. Tamo sam se naučila osloboditi treme, koje se nikada čovjek do kraja ne riješi, dobila sam sigurnost na sceni. Imala sam veliku podršku tete Lepe, koja je radila s velikim entuzijazmom i ljubavlju, prvenstveno prema ovom gradu i njegovoj omladini.

U Splitu boravite koliko vam obveze dozvoljavaju... Koliko je grad živnuo u odnosu na prijašnje godine?

- Početkom rata nestale su sve ljetne terase, zbog čega sam bila jako tužna… Dobro smo se oporavili, počeo je grad opet živjeti. Ono što me posebno veseli je što je jezgra grada sređena. Kada sam prošetala po gradu i vidjela koliko se predivnih restorana i kafića u gradu otvorilo, koliko je grad čist, s ponosom sam počela govoriti svima da je ovo moj grad, koji je najlipši na svitu. Kada sam bila mala, mislila sam da se naš grad samo tako predstavlja, kao što se Japan predstavlja kao zemlja izlazećeg sunca, sada je to zaista tako.

Koja je tajna uspjeha našeg grada?

- Kada ga usporedim s bilo kojim gradom na obali, a volim ih sve, ove su zidine otvorene i pružaju ruke. Neki dan mi je prijatelj poslao sliku sa Zapadne obale, pitao me je li ovo Monte Carlo ili Nica. Split je stvarno najljepši grad i kao takav treba biti otvoren srcem i dušom i umom za sve one koji u njega dolaze, a to je najveće bogatstvo.

Kako će te provesti ljeto, hoćete li se stići i odmoriti uz brojne koncerte?

- Već sam se odmarala, sljedeći tjedan ću iskoristiti za kupanje, potom vikendima nastupi. Jedva čekam deveti mjesec, kada ću se odmarati i uživati na svojoj terasi u Splitu koju sam super sredila.

Nastupali ste u Aurori sedamnaestu godinu za redom…

- Tamo poznajem svaki kvadrat kluba, ali zapravo najbolje onaj mali, gdje je bina. Nikada nisam vidjela kakva je Aurora s one strane bine, nadam se da ću ovo ljeto otići na koncert nekog mog kolege pa da i to vidim.

Dva dana se u Splitu održava festival Ringišpil. Što mislite o toj glazbenoj manifestaciji?

- Pa imamo mi i Ultru i Dane Dioklecijana... Split je grad koji ima puno toga za ponuditi. Mislim da su Dani Dioklecijana zaista zanimljivi. Svi zajedno trebamo podržavati naše domaće manifestacije, a s druge strane biti i dobri domaćini svima koji dolaze u naš grad. Split je grad otvorenog uma i srca za sve ljude koji dolaze i sigurna sam da će takav i ostati.

Vaša reakcija na temu