Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Instagram / Nives Celzijus Nives Celzijus:  Dogodilo se ono nezamislivo, a savjetovali su mi da šutim

Nives Celzijus: Dogodilo se ono nezamislivo, a savjetovali su mi da šutim

'Nije toliko šokantno što postoji zlostavljač koji počini ovakvu cyber prevaru. Šokantno je što je uz pomoć mase zločin postao viralan i opasan za žrtvu'

Nives Celzijus objavila je post u vezi kibernetičkom zlostavljanju kojem je bila izložena i njezina 14-godišnja kći. Njezinu objavu prenosimo u cijelosti:

'Što biste učinili da zaštitite vlastito dijete? A što biste poduzeli da zaštitite tuđe? Savjet­ovali su mi da šutim. Šuti i proći će. Uvijek tako kažu. Ništa neobično u svijetu u kojem očekuju da žene šute. Ako ne šute, nisu po mjerilima svijeta. Ponekad zaista prođe, ljudi su zaboravljivi, čak i kada je u pitanju ono loše za druge, što prilično rado pamte. No čak i ako svijet zaboravlja, žrtva pamti. S vremena na vrijeme kopa po traumi kao po krasti i rana nikad ne zacijeli. Svijet briga za njihove rane. Suosjećaju samo oni koji su im podlegli. No i oni šute. A mene guši šutnja. Smjestila se tu na moja pleća poput nepremostiva tereta i ne da mi disati ni živjeti bez tog bremena krivnje. Krivnje što šutim. 

Možda kada ne bismo šutjeli, kada bismo poslušali i ne tražili krivnju u žrtvama, možda bismo imali i manje zločinaca i manje ranjenih. Ako šutimo, znači li da prihvaćamo 'krivnju' žrtve ? Sramimo li se žrtava? One su nam podsjetnik koliko smo moralno ruinirani. 

Prije manje od godinu dana kibernetički zlostavljači pustili su videouradak neke djevojke za koju su tvrdili da sam ja. Potpuno je bilo nevažno što ne postoji nikakva sličnost osim što smo ženskog spola. I premda zbog nedostatka sličnosti kod većine video nije izazvao nikakvu reakciju, uvijek se nađu i oni zlonamjerni koji radije vjeruju 'istini' koja je njima poželjnija. Uo­stalom, zahvaljujući toj ciljanoj skupini, kibernetičko zlostavljanje i egzistira. I dok sam se grozila koliko smo mi žene izložene i nezaštićene, za razliku od muškaraca čiji se integritet puno rjeđe napada istim metodama, dogodilo se ono nezamislivo. Naivno vjerujemo da i zlostavljači imaju nekih skrupula. Nemaju.

Samo koji mjesec nakon, isto zlo zadesilo je moju četrnaestogodišnju kćer. Svjestan si da postoje bolesni umovi, moralne spodobe sposobne za nedjela potpuno nepredvidiva običnom čovjeku, no u ovakvim slučajevima potpuno su nemoćni bez podrške mase. Nije toliko šokantno što postoji zlostavljač koji iz puke zabave ili nekog drugog motiva počini ovakvu cyber prevaru. Šokantno je što je uz pomoć mase zločin postao viralan i opasan za žrtvu', napisala je Nives.

Vaša reakcija na temu