Foto: Pixabay.com NIZ AKTIVNOSTI NA PMF-u Želite li teleskopom promatrati Merkur?

NIZ AKTIVNOSTI NA PMF-u Želite li teleskopom promatrati Merkur?

IAPS-ov Školski dan će se obilježiti prezentacijom pokusa namijenjenih učenicima osnovnih i srednjih škola

U ponedjeljak, 11. studenog, na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu (Ruđera Boškovića 33) održat će se niz aktivnosti u okvirima manifestacije UNESCO-ovog Svjetskog dana znanost za mir i razvoj (UNESCO World Science Day for Peace and Development). Organizacija aktivnosti je u suradnji Fizikalnog društva - Split i Hrvatskog fizikalnog društva.

Predviđene aktivnosti su u sklopu: IAPS-a (International Association of Physics Students) koji ovim povodom organizira School Day – manifestaciju kojom studenti pozivaju učenike osnovnih i srednjih škola na fakultete, gdje su predviđene prezentacije eksperimenata iz fizike s temom 'Elementi i materijali'; također IAU-a (International Astronomical Union) koji ove godine slavi 100. godišnjicu postojanja, s glavnom temom 'Pod jednim nebom'.

IAPS-ov Školski dan će se obilježiti prezentacijom pokusa namijenjenih učenicima osnovnih i srednjih škola na fakultetu u predavaonici 1-43 od 13 do 15 sati. Pokuse će prezentirati studenti fizike.

Istog dana ispred zgrade fakulteta bit će postavljen teleskop za promatranje tranzita Merkura, u vremenu od 13.30 do 16.30, čime će se obilježiti 100. godišnjica IAU-a. Tranzit Merkura je rijetka astronomska pojava te će se idući moći promatrati tek 2032. godine. U slučaju naoblake promatranje se neće održati. 

I na kraju, na fakultetu u amfiteatru A0-1 u 19 sati, student diplomskog studija Fizike, smjer Biofizika, Tome Matešić održat će predavanje pod nazivom 'Aproksimacije Comptonovog raspršenja na elektronima u atomu'. Predavanje je namijenjeno studentima i široj javnosti. 

Pozivamju se svi zainteresirani da se pridruže, posebno učenici osnovnih i srednjih škola. 

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(54013, "");
Pregledaj komentare