Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Jadran Babić NOVA GKM-ova USPJEŠNICA Premijera 'Mačka u čizmama' oduševila Splićane

NOVA GKM-ova USPJEŠNICA Premijera 'Mačka u čizmama' oduševila Splićane

Mjuzikl za cijelu obitelj

Gromoglasnim pljeskom splitska je publika ispratila sinoćnju premijeru predstave 'Mačak u čizmama' u Gradskom kazalištu mladih, u režiji Nine Kleflin.

GKM je donio mjuzikl za cijelu obitelj u kojem glazba prati radnju s protagonistim vještim i pametnim mačkom koji vjeruje u dobro.

Mačak u čizmama nije samo priča o lukavom mačku koji zna da površnim i lakovjernim ljudima odijelo čini čovjeka, pa da ih izvanjski sjaj lako zaslijepi i zavara, već je to priča koja nam govori puno više. Prije svega, ova nam bajka poručuje da je naša sudbina u našim rukama i da nam se ponekad naša životna situacija može učiniti nepovoljnom, ali da se sve uvijek može promijeniti u našu korist. Jedno razdoblje mora završiti da bi drugo mogla početi, ono što je bilo loše, postaje dobro, dolazi do obrata, obrtanja, prevrata.

Mlinarev sin ima klasičnu sudbinu trećeg sina u bajci, on dobiva najlošiji dio nasljedstava, bezvrijednu mačku. Mačak je u najboljem slučaju društvo, on u daljnjem životu ne donosi nikakvu vidljivu korist. No, stvari nisu uvijek onakve kakvima se čine na prvi pogled. Jer upravo mačak ima ono najvažnije: plan, zamisao, ideju.

On zna kako će, za dobrobit svoga gospodara, mladog mlinarevog sina, zadobiti povjerenje lakovjernog, taštog i priglupog kralja. Prije svega, on to čini ne zato što mu je mlinarev sin gospodar, nego zato što mu je prijatelj. Mačak zna da siromašni mlinarev sin može postati kraljević, može postati plemenitaš i vladar, jer u svom srcu i u svom poštenju nosi kvalitete za to.

Mačak će kralja kupiti svojim izvanjskim izgledom, ali i darovima. On mu donosi skupocjenu hranu koju kralj najviše voli jesti . Kad mačak ne bi bio iz vremena bajke, nego, recimo, iz današnjice, on bi nekog moćnika kojeg želi impresionirati odveo u restoran na kakvu skupu večeru. I također bi ga uvjerio da njegov mladi gospodar posjeduje mnoge zemlje, livade i oranice (ili danas: građevinske terene uz more) kako bi pohlepni kralj bio uvjeren da će mladiMarkiz od Karabasa samo povećati njegovo bogatstvo. Jer kraljevi iz bajke, a i moćnici današnjeg vremena u svoje društvo uglavnom puštaju samo one koji su im slični: bogate i važne ljude, pune lažnog sjaja i razmetljivosti. No, problem koji Mačak mora riješiti nije lagan. Na kraju priče on mora dokazati da njegov gospodar, obični mlinarev sin, zaista ima palaču i škrinju punu zlata. Za to Mačak mora napraviti poduhvat, obrat situacije, prevrat u igri života. Mora pobijediti zlo koje ih okružuje, mora progutati gorak zalogaj sudbine. On će dokazati da onaj koji nije imao ništa može imati sve, da onaj koji je bio na dnu, sada može kročiti na vrh.

Kralja u strahu i opsadi neprestano drži Zli Čarobnjak. On dakako, simbolizira, sve ružne, teške i nepravedne stvari koji čovjeku mogu otežati životni put. Zli Čarobnjak u našoj bajci jede, proždire i guta sve pred sobom, upravo kao što i u današnjem svijetu bolesti, ratovi, siromaštvo i druge nevolje tlače običnog čovjeka. Mačak, u svoje ime i u ime svog prijatelja mora pobijediti to zlo. Mora prvo shvatiti kako to zlo djeluje, kakvo je, koje su mu osobine, jer upravo koristeći njegove slabosti, Mačak će nadmudriti Zlog Čarobnjaka. Koristeći njegovu taštinu i razmetljivost, Mačak će ZlogČarobnjaka smanjiti, svesti na njegovu suprotnost, na nešto tako malo da se može bez problema riješiti, progutati.

Zli Čarobnjak koji je gutao sve što poželi, biti će i sam progutan. Nastati će upravo ono što se činilo nemoguće: obrat, obrtaj, sretna promjena sudbine.

U predstavi igraju: Ivo Perkušić, Bojan Brajčić, Siniša Novković, Mia Vladović, Katarina Romac, Matko Elezović, Leon Macanović i Karlo Barbir.

Iako je premijera bila u subotu, većina repriznih predstava sljedećeg tjedna već je rasprodano.

Na rasporedu su 24., 25., 27. i 31. siječnja te 1. i 2. veljače. Detaljnije o izvedbama pogledajte na www.gkm.hr.

Vaša reakcija na temu