Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press Novi film scenaristice i redateljice Ivone Juka nominiran za prestižnu nagradu Goya
Kultura Piše: Dalmatinski portal

Novi film scenaristice i redateljice Ivone Juka nominiran za prestižnu nagradu Goya

Španjolski ekvivalent američkog Oscara

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika (HDFD) treću godinu za redom bira hrvatskog kandidata za nagradu 'Goya' Španjolske akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji Najbolji europski film. Nagrada Goya je najznačajnija španjolska nacionalna filmska nagrada koja se smatra španjolskim ekvivalentom američkog Oscara. Dodjeljuje se od 1987. godine, a od 1992. godine uvedena je i u kategoriji Najbolji europski film.

Novi dugometražni igrani film 'Lijepa večer, lijep dan' scenaristice i redateljice Ivone Juka je hrvatski kandidat za prestižnu 39. nagradu 'Goya' Španjolske akademije filmske umjetnosti i znanosti u kategoriji najboljeg europskog filma. Svečana dodjela nagrada će se održati 08.veljače 2025. godine u Granadi.

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika je izabralo film 'Lijepa večer, lijep dan' scenaristice i redateljice Ivone Juka, producentice Anite Juka u produkciji 4 film d.o.o. kao hrvatskog kandidata za ovu prestižnu nagradu. Film je nastao u koprodukciji s Kanadom, Poljskom, Ciprom i Bosnom i Hercegovinom te je podržan od strane Hrvatskog audiovizualnog centra, programa Creative Europe Media, Adris fondacije, Telefilm Canada, programa Ontario Creates, Ministarstva kulture – odjel za kinematografiju Cipra, Fondacije za kinematografiju Sarajevo i Tuzlanskog kantona. Velika ostvarenja u filmu su ostvarili glumci Emir Hadžihafizbegović, Dado Ćosić, Slaven Došlo, Đorđe Galić i Elmir Krivalić.

Dugometražni igrani film 'Lijepa večer, lijep dan' je priča o filmašima 1950-ih koji su se borili za svoju slobodu i slobodu govora u Jugoslaviji. Scenaristica i redateljica Ivona Juka u ovo okruženje smješta radnju svog najnovijeg filma i predstavlja priču o slobodi, o ljudima koji su se usudili poželjeti bolje društvo, koji su se borili za svoju zemlju, a doživljavaju izdaju...

Prethodni dugometražni igrani film redateljice Ivone Juka: 'Ti mene nosiš' premijerno je prikazan na Karlovy Vary International Film Festivalu 2015. godine, a od tada je prikazan na preko 20 međunarodnih filmskih festivala te je osvojio 17 nagrada. 'Ti mene nosiš' natjecao se za titulu Najboljeg europskog filma, nagrade koju dodjeljuje Europska filmska akademija te je sudjelovao i u utrci za Oscara za Najbolji strani film. Za vrijeme Oscar kampanje, film su izuzetno hvalili kritičari najpoznatijih filmskih magazina kao što su Variety i The Hollywood Reporter, a pozitivne kritike zamijetio je i Netflix, koji je ponudio otkupiti prava za prikazivanje u cijelom svijetu. 2016. godine, 'Ti mene nosiš' postao je prvi film, ne samo iz Hrvatske, već iz cijele regije, kojeg je kupio gigantski VOD servis Netflix te je bio distribuiran u 190 država i dostupan za gledanje preko 135 milijuna ljudi.

Vaša reakcija na temu