Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Facebook / Stipe Božić OBLJETNICA Stipe Božić se na današnji 1979. godine popeo na krov svijeta

OBLJETNICA Stipe Božić se na današnji 1979. godine popeo na krov svijeta

Na Mt. Everest uspeo se čak dva puta

Prije 45 godina, na današnji dan, 15. svibnja 1979. godine, Stipe Božić, alpinist, pisac, televizijski snimatelj, član HGSS-a i autor mnogih dokumentaraca, popeo se na krov svijeta, objavio je splitski HGSS.

Jugoslovenski tim u to vrijeme, imao je 24 penjača, ali samo su se četvorica uspela na krov svijeta. Među njima je bio Hrvat Stipe.

Na Mt. Everest popeo se čak 2 puta. Prvi puta popeo se te 1979. s ekspedicijom preko Zapadnog grebena, tako postavši prvi na svijetu koji su se popeli tim smjerom, ujedno i prvi Hrvat na Mt. Everestu. A drugi put na Mt. Everest popeo se 1989. smjerom preko Južnog sedla, objavio je splitski HGSS.

- Bio je to najsretniji trenutak u mom životu. Sve se u mom srcu promijenilo, osjećao sam se izaslanik svih mojih prijatelja i ostalih stanovnika Zemlje koji su ikad sanjali o vrhu Svijeta. Ovdje čovjek rijetko pobjeđuje a nerijetko umire.

Mislim da penjač mora imati malo ludosti za ovakve izazove, ali ne smiju dozvoliti da ih ta ludost previše obuzme i ubije. Bože, kako sam sretan što živim! - napisao je nakon prvog uspona.

Nažalost, sutradan njegov kolega šerpa Ang Phu je prilikom silaska, pao 2000 metara niže na ledenjak Rongbuk u Tibetu.

- Bio je to šok u kojem sam prvi put uz trijumf spoznao i gorčinu tragedije - zapisao je Božić koji već dugi niz godina piše i riječima prenosi svoja iskustva i životne spoznaje.

Ne krije kako su ga planine preobrazile i podsjetile kako materijalne vrijednosti nitko nakon smrti ne može uživati. 

- Jedino što će iza nekog čovjeka ostati jest priča o njemu - često kaže.

Vaša reakcija na temu