Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Obuća za djevojčice - kako pravilno odabrati veličinu i vrstu?
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Obuća za djevojčice - kako pravilno odabrati veličinu i vrstu?

Dječja obuća mora u potpunosti odgovarati dječjem stopalu; ne smije biti ni premala ni preuska, inače će se ograničiti njegov razvoj i može doći do ozbiljnih problema

Prilikom kupovine dječje obuće postoji nekoliko čimbenika koje treba uzeti u obzir. Osim stila, iznimno je važno da je obuća udobna, da stopalima pruža potporu te da ujedno osigurava njihov pravilan razvoj.

Djeca najčešće neće reći kada su im tenisice premale, a isto tako, ona jednostavno nisu svjesna toga da im treba veći broj. Stalno nošenje obuće pogrešne veličine može uzrokovati trajne probleme još u potpunosti ne razvijenim djetetovim nogama.

Zato ćemo danas podijeliti nekoliko savjeta o tome kako odabrati pravilnu veličinu te na što sve obratiti pažnju kada je u pitanju praktična obuća za djevojčice.


Pravilno izmjerite djetetovo stopalo

Uzmite veliki papir i stavite ga na pod. Neka se dijete ustane i stane na njega. Vodite računa o tome da je površina na koju stavljate papir ravna te nožni prsti djeteta nisu skvrčeni. Zatim na papiru olovkom obrubite prvo jedno, a zatim i drugo stopalo, jer stopala ponekad nisu iste dužine. Sada pomoću ravnala izmjerite udaljenost od pete pa do vrha nožnog palca. Dobivena mjera poslužit će vam pri određivanju veličine obuće.

Na što obratiti pažnju prilikom kupovine obuće za djevojčice?

Obavezno vodite dijete sa sobom kad mu kupujete obuću. Prilikom isprobavanja obratite pažnju na to da ima par centimetara slobodnog prostora od nožnog palca pa do ruba tenisice. To ćete utvrditi laganim pritiskom navedenog dijela obuće. Isto tako, pravilnu veličinu određuje i 1-1,5 cm slobodnog prostora na području od ruba tenisice pa do djetetove pete. Taj slobodni prostor je važan jer morate omogućiti rast stopala.

Ako, recimo, kupujete balerinke ili sandale za djevojčice, onda gledajte da nema više od 1 cm slobodnog prostora.

Kako odrediti prikladnu širinu obuće?

Za optimalan rast dječjih stopala nužno je da im obuća u potpunosti odgovara i u širini, ne samo u dužini. Kako biste to provjerili, jednostavno prilikom isprobavanja tenisica obujmite ih na najširem dijelu i procijenite jesu li previše stisnule stopalo. Ako jesu, potražite broj veće.

Kako odabrati vrstu obuće za djevojčice?

Ovo ne bi trebalo biti teško. Jednostavno se vodite time koja je namjena obuće. Za odlazak u školu preporučujemo vam da nabavite udobne sportske tenisice, po mogućnosti s uloškom koji će osigurati pravilan položaj stopala. Osim toga, neka je potplat djelomično izrezan, kako bi se tenisica 'kretala' zajedno sa stopalom.

Postoje tenisice s vezicama, tenisice na čičak trake, ali i na patentni zatvarač. O tome porazgovarajte s djetetom što mu se čini najpraktičnijim.

Za svečane prigode tu je široki izbor cipelica i balerinki, dok za ljetno vrijeme preporučujemo sandale na čičak trake.

Posebna novina na tržištu su tzv. tenisice na navlačenje. One, dakle, nemaju vezice, nego rastezljivi 'jezik', tako da ih se jednostavno navuče na stopala. Izrađene su od kvalitetnog materijala, uložak u unutrašnjosti tenisice upija vlagu, a gumeni potplat osigurava stabilnost tijekom hodanja.

Nike se također može pohvaliti tenisicama na navlačenje koje se tijekom nošenja prilagođavaju obliku stopala. Kao takve su idealne za svakodnevno upotrebu. Vanjski opšav je od prirodne kože te se mogu nositi tijekom cijele godine. 

Važno je spomenuti da Nike ima široku paletu obuće i za žene. Potražite koja je ženska obuća na ecipele.hr dostupna i obogatite svoju kolekciju. 

Vaša reakcija na temu