Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Šupić OD DNJEPRA DO JADRANA: Objavljena nova putopisna knjiga Jasena Boke, istražio je kako i kada su Hrvati došli na ove prostore
Kultura Piše: Dalmatinski portal

OD DNJEPRA DO JADRANA: Objavljena nova putopisna knjiga Jasena Boke, istražio je kako i kada su Hrvati došli na ove prostore

Prve promocije su u Zagrebu i Splitu

Nova putopisna knjiga Jasena Boke 'Od Dnjepra do Jadrana (U potrazi za prapostojbinom Hrvata, Slavena, Indoeuropljana)' objavljena je prije nekoliko dana u izdanju Profila. Prve promocije bit će 11. 9. u Zagrebu, u 19. sati, u knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, a potom i u Splitu, na  Mediteranskom festivalu knjige 28. 9. u 17 sati. 

Evo što je knjizi napisala urednica Ivana Žderić:

'U svom novom putopisu Jasen Boko istražuje odakle su, kako i kada Hrvati došli na ove prostore i otkriva širu sliku o seobama ljudi od prapovijesti te civilizacijama koje su razvijale i nestajale. Iznoseći znanstvene dokaze autor propituje nacionalni identitet, ismijava predrasude i kritizira 'naše pravo' na određen prostor jer smo mi tu 'oduvijek'. Poput romana čita se priča o dolasku raznih indoeuropskih plemena i razaranja civilizacija koje su joj prethodile pa shvaćamo kako su ljudskoj rasi migracije stalna pojava.

Jasen Boko proputovao je područjem od Poljske, Češke, Bjelorusije, Ukrajine, Moldavije, Rumunjske, Mađarske, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Srbije sve do Jadranskog mora i arheoloških nalazišta prvih naseobina Hrvata. Obilazeći mjesta na kojima su prema legendama živjeli stari Slaveni donosi nam najnovija saznanja povjesničara i arheologa o Hrvatima, Slavenima i Indoeuropljanima te otkriva koliko je toga još nejasno pa je ova knjiga putovanje kroz prostor i vrijeme.

Kao i uvijek u svojim knjigama Boko sjajno kombinira duhovite i zabavne dijelove izmišljajući primjerice svoju verziju o razilaženju Slavena iz prapostojbine s ozbiljnim društvenim i političkim stanjem u tim državama prepričavajući nam razgovore sa znanstvenicima i običnim ljudima na ulicama. Napet je i zastrašujuć dio knjige u kojem opisuje kako ga je u Bjelorusiji uhapsila vojska i kako su ga ispitivali ruski obavještajci, nasmijat ćete se anegdotama o prelascima granica i zadivit će vas pričom o putovanju Ukrajinom u vrijeme rata.

I u ovoj knjizi Boko jasno zagovara toleranciju dokazujući kako je nacija društvena tvorevina, a ne genetsko nasljeđe i kako smo mješavina svih populacija koje su ovdje živjele i ovuda prolazile'.


Vaša reakcija na temu