Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Dariusz Sankowski from Pixabay OD DNJEPRA DO JADRANA Jasen Boko u Splitu promovira svoj novi putopis
Kultura Piše: Dalmatinski portal

OD DNJEPRA DO JADRANA Jasen Boko u Splitu promovira svoj novi putopis

Sutra u Gradskoj knjižnici Marka Marulića

Promocija povijesnog putopisa Jasena Boke 'Od Dnjepra do Jadrana – U potrazi za prapostojbinom Hrvata, Slavena, Indoeuropljana' održat će se 22. listopada u Gradskoj knjižnici Marka Marulića (Ulica slobode 2), s početkom u 18 sati.

Osim autora, o knjizi će govoriti arheologinje dr. sc. Jelena Jovanović i dr. sc. Nikolina Uroda te Ivana Žderić, urednica u Profilu.

Ulomke iz knjige čitat će glumac Mijo Jurišić.

Jasen Boko rođen je 1961. u Splitu. Diplomirao je dramaturgiju i svjetsku književnost, bio je samostalni umjetnik, urednik, novinar, ravnatelj Drame splitskoga HNK, a do 2024. kazališni dramaturg i producent. Za svoj umjetnički rad dobio je nekoliko nagrada od kojih su najvažnije Kiklop za najbolju knjigu publicistike 2012., za knjigu 'Tragovima Odiseja', te Marin Držić 2010. godine za dramu 'O kupusu i bogovima'. Njegovi dramski tekstovi izvedeni su u dvadesetak kazališta u četiri zemlje. O svojim je putovanjima održao stotine predavanja u zemlji i inozemstvu.

U novom putopisu 'Od Dnjepra do Jadrana – U potrazi za prapostojbinom Hrvata, Slavena, Indoeuropljana', koji se čita poput romana, Boko istražuje odakle su, kako i kada Hrvati došli na ove prostore i otkriva širu sliku o seobama ljudi od prapovijesti te civilizacijama koje su se razvijale i nestajale.

Iznoseći znanstvene dokaze, Boko propituje nacionalni identitet i predrasude te kritizira 'naše pravo' na određeni prostor jer smo mi tu 'oduvijek'.

Boko je proputovao područje od Poljske, Češke, Bjelorusije, Ukrajine, Moldavije, Rumunjske, Mađarske, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije i Grčke pa sve do Jadranskog mora i arheoloških nalazišta prvih naseobina Hrvata. Obilazeći mjesta na kojima su, prema legendama, živjeli stari Slaveni, donosi nam najnovija saznanja povjesničara i arheologa o Hrvatima, Slavenima i Indoeuropljanima te otkriva koliko je toga još nejasno.

Vaša reakcija na temu