Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Odličnim koncertom otvoreni 5. Dani klasične gitare, provjerite današnji i sutrašnji program

Odličnim koncertom otvoreni 5. Dani klasične gitare, provjerite današnji i sutrašnji program

Petrit Ceku će u crkvi sestara Ančela prvi puta u Hrvatskoj izvesti svih šest suita za violončelo J.S. Bacha u obradi poznatog zagrebačkog profesora violončela Valtera Dešpalja

Odličnim koncertom Mislava Režića u Muzeju grada Splita u ponedjeljak su započeli 5. Dani klasične gitare. Režić, Splićanin sa trenutnom grčkom adresom, je upravo na otvorenju 5. Dana klasične gitare po prvi put u Hrvatskoj promovirao svoj album 'Auburn'. U prvom dijelu koncerta Režić je svirajući na klasičnoj gitari izveo djela suvremenih autora Brouwera i Takemitsua, a u drugom dijelu uz pratnju računalne trake između ostalih i jedno od najpoznatijih djela Stevea Teicha 'Electric counterpoint' koje je napisano za svjetski poznatog jazz gitaristu Pata Matheneya.

Izvedenim je programom, koji se rijetko ima prilike čuti na pozornicama u Hrvatskoj, kroz spektar raznovrsnih, kontrastnih stilova koji sežu od 'minimalizma' do 'nove kompleksnosti' predstavljen presjek stvaralaštva za gitaru u posljednjih 30 godina. Do kraja ispunjen auditorij u Muzeju grada Splita toplim je i iskrenim aplauzom nagradio Režića za njegovu izvedbu, a on im je uzvratio glazbenim dodatkom.

Dani klasične gitare nastavljaju se u četvrtak gitarističkom večeri u 'Wine and cheese baru Paradox'. Tom prigodom glazbene brojeve tematski podijeljene u nekoliko blokova će izvesti Splitski gitaristički kvartet, a u pauzama će posjetitelji moći uživati u glazbi koju će im puštati mlada svjetska zvijezda klasične gitare - Petrit Ceku. On, pak, u Split dolazi kako bi u petak sa početkom u 19 sati u crkvi sestara Ančela u Ćiril Metodovoj ulici po prvi puta u Hrvatskoj izveo svih šest suita za violončelo J.S. Bacha u obradi poznatog zagrebačkog profesora violončela Valtera Dešpalja, koji je bio i profesor violončela danas planetarno popularnim članovima 2Celllos, Hauseru i Šuliću.

Ulaz na koncert je slobodan.

Vaša reakcija na temu