Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
OGRANIČENA SERIJA Zlatni i srebrni numizmatički kompleti u povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

OGRANIČENA SERIJA Zlatni i srebrni numizmatički kompleti u povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske

Autor idejnoga i likovnog rješenja prigodnoga kovanog novca je akademski kipar Kuzma Kovačić

Hrvatska narodna banka u suradnji s državnom kovnicom novca, Hrvatskim novčarskim zavodom, izdala je numizmatičke komplete prigodnoga zlatnoga i srebrnoga kovanog novca s motivima i nominalnim vrijednostima devet apoena optjecajnoga kovanog novca Republike Hrvatske od 5, 2 i 1 kune te 50, 20, 10, 5, 2 i 1 lipe, s godinom kovanja '2021.' u povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske, 25. lipnja 2021., povijesnoga i političkog događaja važnog za Republiku Hrvatsku.

Likovno rješenje lica i naličja zlatnoga i srebrnoga kovanog novca istovjetno je optjecajnome kovanom novcu kuna i lipa istih nominalnih vrijednosti. Autor idejnoga i likovnog rješenja prigodnoga kovanog novca je akademski kipar Kuzma Kovačić, a kovani novac otkovan je u Hrvatskom novčarskom zavodu.

Ambalaža za zlatni komplet izvedena je kao 'Hrvatska kocka', trodimenzionalna verzija hrvatskog heraldičkog elementa kvadrata, izrađena od hrasta i masline, vrijednih stabala koja se nalaze i na apoenima hrvatskih kovanica. Zlatni apoeni u kapsulama smješteni su unutar pakiranja na šahovnicu samostalnih postamenata od hrasta i masline koji se mogu izvaditi za dojmljivu prezentaciju.

Za srebrni komplet dizajnirana je inačica 'Hrvatski kvadar', izrađen od hrasta, dok su apoeni u kapsulama smješteni unutar ambalaže na šahovnicu izvedenu s lipom, svijetlim drvetom koje je ujedno i naziv za stoti dio hrvatske valute. Dizajn ambalaže potpisuje kreativni tim Design Bureau Izvorka Jurić, Izvorka Jurić i Jelena Gvozdanović.

Zlatni i srebrni kompleti otkovani su u specijalnoj tehnici kovanja kojom se postiže kakvoća visokoga kovničkog sjaja te su izdani u ograničenoj seriji. Zlatni komplet izdaje se u količini od 30 komada, a srebrni u količini od 300 komada te su pušteni u prodaju 25. lipnja 2021. Otkovi nisu u prodaji pojedinačno već isključivo kao kompleti.

Kroz nekoliko godina, službena hrvatska valuta postat će euro stoga će numizmatički kompleti ograničenih serija poput ove biti vrijedna uspomena na značaj i važnost dugogodišnje hrvatske valute - kune.

Informacije o narudžbama i kupovini dostupne su na web stranicama Hrvatskog novčarskog zavoda te putem e-mail adrese prodaja@hnz.hr.


Numizmatički komplet prigodnoga zlatnoga kovanog novca (Foto: Branimir Kralj)Numizmatički komplet prigodnoga srebrnoga kovanog novca (Foto: Branimir Kralj)

Vaša reakcija na temu