Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ONE NISU STALE Fotografije Maje Prgomet pričaju priču o borbi i snazi žena liječenih od karcinoma

ONE NISU STALE Fotografije Maje Prgomet pričaju priču o borbi i snazi žena liječenih od karcinoma

Izložba se otvara u petak i može se pogledati do 23- listopada

U Galeriji fotografije Fotokluba Split u petak se u 20 sati otvara izložba ',One nisu stale' poznate splitske fotografkinje Maje Prgomet. Izložba je nastala u okviru kampanje koju provodi Caspera, udruga žena oboljelih i liječenih od karcinoma, pokrenute s ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije i brige za vlastito zdravlje, a posebno s ciljem osvještavanja društva o životu žene s karcinom. Kako Caspericu kažu – Život, naime, nakon dijagnoze, unatoč učestalom mišljenju, ne staje. Istina jest da poprima drugačiji oblik, no nikako se ne zaustavlja. Žena ne prestaje biti ženom i ne gubi svoju bit dijagnozom, bolest ne preuzima cijeli njezin život, nego postaje njegov sastavni dio.

Izložba 'One nisu stale' obuhvaća 17 fotografija žena liječenih od karcinoma koje su hrabro stale ispred objektiva Maje Prgomet i odlučile svojim tijelima ispričati vlastitu priču o borbi za život. Fotografirajući ženska tijela bez lica, autorica ciljano naglasak stavlja na izloženo, ranjeno i ranjivo žensko tijelo, koje istovremeno svjedoči krhkosti života, ali i hrabrosti i snazi odupiranja dijagnozi ili dijagnozama. Usprkos brojnim nastojanjima, medijskim kampanjama i javnom dijalogu o uzrocima, rizicima i posljedicama karcinoma, žene su, kao i u brojnim drugim iznimno važnim pitanjima, u Hrvatskoj najčešće prepuštane same sebi i podršci uskog kruga ljudi. Žensko je zdravlje, pogotovo reproduktivno zdravlje, tabu tema za koju se društvo osjeća najsigurnije prešutjeti. Žensko tijelo ispunjeno ožiljcima postaje stigma, nešto što bismo radije previdjeli, s čime se ne bismo htjeli suočiti.

Kako ističe Ana Žanko, kustosica izložbe: 'One nisu stale nije ciklus o bolesti, o dijagnozi, o strahu, više od toga to je fotografska priča koja svjedoči o hrabrosti, neustrašivosti i dostojanstvu žena koje ne pristaju biti svedene na dijagnozu, na broj i rubriku u statističkom izvještaju i koje odbijaju biti nevidljive, negdje na marginama društvo, samo zato što njihova tijela možda ne udovoljavaju nečijem kriteriju ljepote'.

Izložba ostaje otvorena do 23. listopada i može se pogledati u radno vrijeme Galerije fotografije Fotokluba Split, a svi se posjetitelji mole da se pridržavaju epidemioloških mjera.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare