Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Optika Anda ponovno okupila brojne ljubitelje tenisa na humanitarnom teniskom turniru
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Optika Anda ponovno okupila brojne ljubitelje tenisa na humanitarnom teniskom turniru

Sven Maretić je podijelio iskustva s natjecanja

Proteklog vikenda, od 6. do 8. listopada, Optika Anda organizirala je drugi po redu teniski turnir na splitskim Firulama koji je i ovog puta okupio široki krug prijatelja i strastvenih ljubitelja tenisa. 

Društvena odgovornost nije izostala ni ove godine te je na svečanoj dodjeli nagrada uručena donacija za Tenis klub osoba s invaliditetom 2020 u iznosu od 2.000€. Ček je preuzeo predsjednik kluba Sven Maretić koji je ujedno pokazao da osobe s invaliditetom mogu biti integrirane u sve društvene sfere na ravnopravan način te je svoje impresivne teniske vještine dokazao osvajanjem drugog mjesta na turniru.

Svenova ljubav prema tenisu i vječni optimizam su inspiracija za sve. Nakratko smo zaustavili Svena i postavili mu nekoliko pitanja.

Možeš li nam u kratkim crtama reći tko je Sven Maretić? 

- Sven Maretić je osoba s invaliditetom koja živi jedan običan život, zaposlen je i jako zaljubljen u sport.

Kako i kada se rodila tvoja ljubav prema tenisu i je li ti to najdraži sport?

- U doba epidemije, ja sam bio aktivni reprezentativac košarke u kolicima, međutim sjetit ćete se da je bila zabranjena svaka aktivnost u kojoj sudjeluje više od dvije osobe, a kako sam već naveo, sport i fizička aktivnost su mi obavezni dio svakodnevice i morao sam se s nečim baviti i tako sam probao tenis. Epidemija je potrajala, pa tako i moj tenis. Navukao sam se i bilo je kasno za bilo kakav povratak košarci.

Po čemu ćeš pamtiti ovogodišnji turnir, čuli smo da si prvi tenisač Anda turnira koji je na tenisu zabio koš? 

- Za početak po vrhunskoj atmosferi i organizaciji. To moram svakako spomenuti jer kako sam kao aktivni tenisač, stalno na turnirima, tu bude svega i svačega, gostoprimstvo i posebno posjećenost jako kaskaju, dok je kod Anda turnira to sve bilo na top nivou. Šušur, druženje i vrhunski tenis - što više poželjeti! Što se tiče mog koša, to je za rubriku 'vjerovali ili ne'. Primao sam drugi servis koji se obično malo življe napadne, a ja sam isto napao, ali koš za smeće, a ne teniski teren! Međutim, tri poena nisam dobio! Ha, ha.

Sudjelovanjem na turniru i osvajanjem drugog mjesta inspiriraš sve oko sebe, koji je tvoj moto u životu? 

- Baš taj koji ste i naveli - ostaviti trag i značaj naraštajima sportaša i osoba s invaliditetom koji dolaze. Naravno da karijera neće vječno trajati, ali za dobre stvari i prave poruke uvijek imam vremena. Anda mi je dala priliku za to, a mislim da sam nastupom u finalu sa svojim trenerom Lukom Curavićem dokazao da se uz puno rada može doći i do velikog rezultata. Nemojmo se lagati, na turniru je bilo top imena, a mi smo u svaki meč ušli kao 'underdog', ali smo doslovno svakom poenu dali ime i prezime te malo po malo došli do završnice.

Nisam nikad nastupao pred toliko publike i na većem terenu, tako da tu priliku za pokazivanjem da tenis u kolicima je odličan alat za uključivanje osoba s invaliditetom u društvo nisam mogao propustiti.

Ove godine nagradni ček je otišao u ruke Tenis kluba osoba s invaliditetom Split 2020, na koji način ćete ga iskoristiti?

- Jako sam zahvalan Optici Anda na donaciji te moram naglasiti da ovo nije prvi put da pokazuju da im je sport osoba s invaliditetom jako važna stavka, a budimo iskreni, nisu baš lagana vremena za odvajati sredstva. Novac će svakako ići u najvažniji mogući cilj, a to je ekspanzija odnosno rast broja članova kluba. Ovim putem bih svakako pozvao osobe s invaliditetom, a pogotovo mlade dečke i cure, da dođu i probaju zaigrati. Klub svake godine raste te sad na raspolaganju imamo posebna kolica za tenis, terene i stručno vodstvo.

Vaša reakcija na temu