Osposobljavanje licenciranih vatrogasnih timova s potražnim psima

Osposobljavanje licenciranih vatrogasnih timova s potražnim psima

Psima je ovakvo osposobljavanje novost, a prema riječima Laslavića, odlično su reagirali

U Divuljama je danas održano osposobljavanje vatrogasnih timova s potražnim psima za aktivnosti potpomognute helikopterom.

Ovim su se treningom vatrogasci - vodiči sa psima osposobili za letenje helikopterom, ulazak i izlazak iz helikoptera te za spuštanje vatrogasaca sa psima iz helikoptera. Navedeno su osposobljavanje provodili instruktori Državne vatrogasne intervencijske postrojbe na čelu s njihovim zapovjednikom Joškom Grančićem.

'U okviru godišnjeg plana osposobljavanja i uvježbavanja vatrogasnih snaga, koje svake godine provode Hrvatska vatrogasna zajednica i Ministarstvo obrane RH, a po nalogu glavnog vatrogasnog zapovjednika, danas je provedeno osposobljavanje K9 timova', kazao je Grančić i objasnio kako se u okviru današnje obuke nisu radili taktički zadatci u smislu potražnih radnji sa psima već radnje koje su bitne za rad s helikopterom: ulazak i izlazak vatrogasnih timova sa psima iz helikoptera, poštivanje svih pravila rada s helikopterom te podizanje i spuštanje vodiča sa psom na teško pristupačne terene. 

'Ovo osposobljavanje je i nama jedna novina i moji instruktori iz DVIP-a Split kao i ja smo ugodno iznenađeni s profesionalnošću i motiviranošću svih sudionika. Ovo je jedna sposobnost koju će hrvatsko vatrogastvo i dalje razvijati. Njime je stvorena nova sposobnost vatrogasnih timova sa psima, ali i cjelokupnog vatrogastva', zaključio je Grančić.

Zadovoljstvo uspješno provedenim osposobljavanjem izrazio je i Zoran Laslavić, predsjednik Povjerenstva za potražne pse HVZ-a. 

'Ovo je osposobljavanje svojevrsna kruna rada vatrogasnih K-9 timova. Oni moraju u svakom trenutku biti spremni, i u najkraćem roku, prevesti se u bilo koji dio Hrvatske pa i svijeta. Danas su ovdje vatrogasni timovi iz cijele Hrvatske koji su nedavno prošli licenciranje i svi uspješno završili ovo osposobljavanje koje pomaže cjelokupnom vatrogastvu u urbanom traganju i spašavanju', rekao je Laslavić i objasnio kako sada  u bilo kojem trenutku, na poziv glavnog vatrogasnog zapovjednika, dolaze vatrogasni K-9 timovi uz pratnju helikopterskih snaga. 

'Ovime smo dobili veliku mobilnost i spremni smo i za najteže zadaće, a ovakva osposobljavanja treba raditi najmanje jedanput godišnje', objasnio je. 

Psima je ovakvo osposobljavanje novost, a prema riječima Laslavića, odlično su reagirali. 

'Naravno da velika buka motora, jak vjetar i zračni jastuci stvaraju određenu nelagodu, no zahvaljujući smirenosti vodiča psi su se pokazali vrhunski, a nakon završene helikopterske obuke dobivaju K-9 oznaku koja na sebi ima sliku helikoptera', kazao je na kraju Laslavić.

Spomenimo i kako je na ovome osposobljavanju sudjelovalo ukupno 17 timova od njih 23 koliko ih je nedavno prošlo zahtjevno licenciranje za potrage i spašavanja. Navedena je provjera vatrogasnih K-9 timova trajala 48 sati, a kandidati iz cijele Hrvatske morali su pokazati znanja i vještine, prvenstveno iz traganja i spašavanja iz ruševina.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(78333, "");
Pregledaj komentare