Prvi dio serijala predavanja o dalmatinskoj gastronomiji naziva 'Dalmatinsko evanđelje' održat će se u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u utorak, 17. studenog, u 18 sati.
Autor vrlo zapažene knjige Dalmatinsko evanđelje i istoimenog serijala u Slobodnoj Dalmaciji, Siniša Vuković, u nizu predavanja provest će nas kroz tradicionalnu dalmatinsku gastronomiju. U prvom predavanju 'bikarija' bit će govora o jelima od mesa, napose onim receptima koje smo ili zaboravili ili nismo za njih niti znali da su ih spravljali stari Dalmatinci: na otocima, u priobalju ili u Zagori.
Proći ćemo kroz jela od junetine i govedine, teletine i bravetine, janjetine i kozletine, peradi i divljači. Sve će bit popraćeno projekcijom brojnih fotografija jela, kao i samih postupaka pripreme: bilo u bronzinu ili teći, na ražnju, gradelama ili ispod peke.
Ovaj četverodijelni serijal posvećen dalmatinskoj tradicionalnoj gastronomiji temelji se na Vukovićevoj knjizi Dalmatinska kužina... bižnonih Katine i Mande, none Zorke, pokojne matere Nikoline, ma ne brez nonota Anđelkota, koja je u pripremi i koja početkom iduće godine izlazi u izdanju 'Jafra print' iz Solina i autora, na više od 600 stranica s dosad neviđenim brojem fotografija.