Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Otvoren Split Format: Proglašeni su pobjednici i uručene nagrade!
Kultura Piše: Dalmatinski portal

Otvoren Split Format: Proglašeni su pobjednici i uručene nagrade!

Pogledajte kako je bilo

Pred brojnim posjetiteljima sinoć je otvoreno četvrto izdanje Split Formata, festivala fotografije s čijom je organizacijom Fotoklub Split krenuo 2018. godine na inicijativu tadašnje predsjednice udruge, Maja Prgomet. Svake godine festival se otvara izložbom finalista fotografskog natječaja na različitu temu, a ove godine tema natječaja bila je 'Framing the city', u okviru krovne festivalske teme diSTopija Grad. O najboljima je odlučivao peteročlani stručni žiri u sastavu: Ivana Bošnjak, predsjednica žirija, povjesničarka umjetnosti i programska voditeljica Fotokluba Split, Sandi Bulimbašić, također povjesničarka umjetnosti, te fotografi - Aleksandar Tomulić, Rudi Uran i Pierpaolo Mittica. 

Njihovi glasovi presudili su da je pobjednik ovogodišnjeg izdanja Nenad Martić, nagrađivani fotograf i dugogodišnji član Fotokluba Zagreb čija je pobjednička serija Deerstopia nastala u distopijskoj vizuri nikad realizirane sveučilišne bolnice u Blatu. Drugo mjesto pripalo je mladom mostarskom fotografu Marinu Margeti, članu Fotokluba Mostar, koji kroz svoje fotografije donosi klasičnu priču ovih prostora - posttranzicijsku i postprivatizacijsku propast tvornice aluminija Mostar. U tvornici su svoj radni vijek ostavili njegovi roditelji, kao i brojni drugi Mostarci i Mostarke, jer je tvornički div u najboljim danima zapošljavao nekoliko tisuća radnika, a onda su došle ratne devedesete i u sve se uplela politika - nastavak priče svi već znamo. Treće mjesto pripalo je zagrebačkom fotografu Tomislavu Petkoviću sa zanimljivom serijom Centrifuge, kojom autorom problematizira problem otuđenosti čovjeka u današnjem vremenu. Četvrto mjesto pripalo je jedinoj ženi među finalistima, mladoj fotografkinji Zoe Šarlija, iza koje su već brojne nagrade i priznanja, a koja u svojoj seriji Lost in Amsterdam - čitanje grada interpretira grad iz pozicije društva spektakla, vizualne kulise namijenjene konzumerističkoj potrošnji i eksploataciji. Na petom mjestu u finalu se našao član Fotokluba Split, Damir Borčić sa serijom fotografija ST alone. U praznim gradskim ulicama i prigušenoj atmosferi, ljudska osamljenost i samoća otkrivaju se kao najveća pandemija sadašnjice.

Izložbu finalista otvorile su Ana Žanko, predsjednica Fotokluba Split i Ivana Bošnjak, predsjednica žirija i programska voditeljica. Za prva tri mjesta uručene su i novčane nagrade - 500,00 € za prvo, 300,00 € za drugo i 200,00 € za treće mjesto.

Predsjednica Fotokluba najavila je i ostatak bogatog festivalskog programa - besplatne radionice, foto safarije, sajam fotografske opreme, predstavljanje fotografa i brojna zanimljiva predavanja.

Upravo jedno takvo predavanje očekuje nas već u četvrtak, 17. listopada u 19.30 - splitska arhitektica Mariana Bucat i urbanistica Jelena Borat održat će predavanje na temu Općenarodno i grad.

Vaša reakcija na temu