Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Otvorene 59. Vinkovačke jeseni

Otvorene 59. Vinkovačke jeseni

Slavonija ponosno pokazala nasljeđe svojih baka i djedova

Na glavnoj pozornici u središtu grada večeras su svečano otvorene 59. Vinkovačke jeseni s još jednim raskošnim glazbeno-scenskim prikazom koji veliča 'starovirsku' Slavoniju, bogatstvo i ljepotu njezine plodne zemlje, njezine vrijedne i čestite ljude i raskošnu tradicijsku kulturu.



Ruke šokačkih uspomena, što je tema ovogodišnjih Jeseni, raširile su se kako bi po šokački, toplo, srdačno, domaćinski, obgrlile sve u Vinkovcima i sve one u Hrvatskoj i svijetu koji su prijenos svečanog otvorenja 59. Vinkovačkih jeseni pratili na prvom programu Hrvatske televizije.



Bakine su to i djedove ruke, moglo se čuti, simbol su rada i ljubavi, u njima je utkan jedan životni vijek protkan mladošću i brižnim odgojem, one čuvaju toliko neispričanih priča sažetih u uspomene šokačkoga naroda.





Ovogodišnjom temom, istaknuto je, iskazuje se poštovanje čuvarima Šokadije, baki i djedu kao središnjim figurama i odrazu šokaštva, a Vinkovčanke i Vinkovčani, poručeno je, srdačno pozdravljaju: Dobro došli na 59. Vinkovačke jeseni!



A u ime svih Vinkovčanki i Vinkovčana, u ime ponosne Šokadije, u ime Slavonije pozdravnu riječ i dobrodošlicu na Jeseni u Vinkovce uputio je domaćin, gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.





'Dragi Vinkovčani, dragi žitelji Vukovarsko-srijemske županije i dragi svi naši gosti, dobrodošli na 59. Vinkovačke jeseni. Posebno bih htio zahvaliti svima koji kroz godinu doprinesu da ova naša prekrasna manifestacija iz godine u godinu bude sve bolja i snažnija. Ponosan sam na Vinkovačke jeseni, ali i sva kulturno-umjetnička društva s područja Vukovarsko-srijemske županije bez kojih Jeseni ne bi bilo. Ponosan sam na žitelje naše županije i na naše sugrađane koji žive zbog Vinkovačkih jeseni, koji odgajaju svoju djecu u tom duhu. Čuvamo tradiciju, pjesmu, folklor i zbog toga smo postali centar tradicijske kulture i olimpijada folklora, ali siguran sam i mjesto dobre gastronomije, ljudi koji će vas uvijek široka srca prihvatiti. Zato uživajte u 59. Vinkovačkih jesenima, u pjesmi i plesu, u najljepšem gradu na svijetu', pozvao je gradonačelnik.





Najveću manifestaciju tradicijske kulture u Hrvatskoj, 59. Vinkovačke jeseni otvorio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.



'Vinkovačke jeseni ključna su i najveća manifestacija ovog tipa u Republici Hrvatskoj, stoga bih želio zahvaliti svima onima koji već 59 godina čuvaju tradiciju, iz godine u godinu osmišljavaju sjajne programe, čuvaju naš hrvatski identitet, jezik, kulturu, tradiciju, vjeru i sve ono na čemu je utemeljena naša sloboda i od čega je u svih teških desetljeća i stoljeća hrvatski narod očuvao svoj identitet i posebnost. Posebno me veseli ovogodišnja tema, naši preci, djedovi i bake koji predstavljaju temelj svega onoga što mi danas imamo. Bez njih ne bi bilo ni nas, niti Vinkovačkih jeseni. Slavonija i Vinkovci poseban su dio Hrvatske, posebnoga mentaliteta, plemenitosti, dobrote, snage, odlučnosti i inata', kazao je Gordan Jandroković koji je 59. Vinkovačke jeseni otvorio stihovima Miroslava Slavka Mađera 'Pjevaj majko ratara i bekrija, pjesmu onu što nam život vara, konje vrane kad osedla Šokadija, vrisne pjesma od plamena i žara'.



U šest slika večeras su prikazani običaji Šokadije od jeseni do poklada, kroz priču o Jeli i Luki, koji sa svojim unukom iz perspektive 80-ih godina 20. stoljeća kreću na putovanje u prošlost evocirajući vrijeme i mjesta.



Berba kukuruza, pudarenje, svinjokoljska večera i dolazak bušara kod domaćina, običaji uz blagdan sv. Lucije, običaj položaja na Badnjak, pokladni običaji, sve je to prikazano večeras u priči bake, djeda i unuka. Dio je to bogatstva koje je nemjerljivo, tradicijske kulture koja se u Slavoniji predano čuva.



Marko Sabljaković autor je teksta i redatelj otvorenja, a na pozornici sve su uprizorili glumci: Anita Filipović, Ilija Červen, Josip Jurković, Nataša Veselinović, Željka Rogić, Andrija Krištof, Ljiljana Šunjić, Vladimir Andrić, Dunja Šaran, Mirela Kovačić i Hrvoje Levaković.



U glazbenom dijelu nastupili su: Pero Galić, ŽVS 'Lira' Vinkovci, MPG 'Lipa' Vinkovci, ŽPS 'Vranovke' Vranovci, MPS 'Šokadija' Stari Mikanovci, tamburaški sastavi 'Tamburaši za dušu', 'Slavonske lole', 'Bosutski Bećari' i 'Vranac' te KUD-ovi 'Seljačka sloga' Gradište, 'Kolo' Vukovar, dva 'Ivana Gorana Kovačića' Lovas i Ivankovo, 'Izvor' Vinkovci i 'Mijat Stojanović' Babina Greda.





Voditeljski par bili su Milka Vida i Zvonimir Petričević. Scenografiju potpisuje Dubravko Mataković, a glazbenu produkciju Branimir Jovanovac Bani uz suradnicu Martinu Šarić dok je glazbeni off majstor i aranžer Luka Senčić. Inspicijenti su bili: Josipa Mišić, Josipa Jurković i Kristijan Posavac. Jurica Brkić, Ljiljana Vendl i Josipa Vidakušić potpisuju kostime glumačkog ansambla. Jezični savjetnik bio je Krešimir Bošnjak, a savjetnik za folklor i narodno ruho Nikola Šuća.



Nakon svečanog otvorenja šokačka zabava nastavila se u cijelom gradu, a svi su posebno pozvani u šator Vinkovačkih jeseni gdje je u 22 sata počeo koncert popularnih 'Slavonskih lola'.



'Ej Vinkovci alaj ste na glasu, Vinkovačke jeseni vas krasu!'. Budite s nama i dalje večeras, a sve vas čekamo i sutra i u nedjelju. Uživajmo zajedno u bogatstvu i ljepoti nošnji, pjesme, plesa i običaja, koje mogu pokazati samo Slavonija i Hrvatska.

Vaša reakcija na temu