Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press OTVORENJE IZLOŽBE Tajni život skulpture: Meštrovićeva djela na fotografijama Zorana Alajbega

OTVORENJE IZLOŽBE Tajni život skulpture: Meštrovićeva djela na fotografijama Zorana Alajbega

140. obljetnica rođenja

U atriju Meštrovićevih Crikvina - Kaštilca, na adresi Šetalište Ivana Meštrovića 39, otvorit će se izložba povodom 140. obljetnice rođenja Ivana Meštrovića naziva 'Tajni život skulpture: Meštrovićeva djela na fotografijama Zorana Alajbega'. Otvorenje je zakazano za četvrtak, 21. rujna, s početkom u 12 sati. 

U programu otvaranja sudjeluju ravnateljica Muzeja Ivana Meštrovića Sandra Grčić Budimir, stručna suradnica na izložbi Sandi Bulimbašić, autorica i kustosica izložbe Zorana Jurić Šabić te Zoran Alajbeg, autor fotografija, uz glazbenu pratnju na gitarama Dua Vermeer - Silviju Escamilla i Petra Zlodru.

'U jedinstvenom ambijentu Meštrovićevih Crikvina oživjet će Meštrovićeva skulptura viđena objektivom drugog umjetnika, a postavljena u tehnici ispisa na kompozitne aluminijske ploče formata 100 x 150 cm. Riječ je o 28 fotografija Meštrovićevih djela autora Zorana Alajbega nastalih u protekla dva desetljeća. 

Fotograf Alajbeg napravio je više od 3500 fotografija Meštrovićevih djela po narudžbi Muzeja Ivana Meštrovića za fotografski arhiv u različitim prigodama, a na svjetlo dana ovom izložbom izlaze najposebnije od njih koje svjedoče koliko Meštrović inspirira druge umjetnike na stvaranje novih umjetničkih djela. Osim toga, one donose i sasvim novi pogled na neka od najpoznatijih djela', ističu organizatori.

Zoran Alajbeg fotografijom se bavi od 1978. te pripada generaciji splitskih autora s kraja 20. stoljeća koji djeluju pod okriljem Fotokluba Split. Prvotnu inspiraciju nalazi u vizurama rodnog grada Splita, a od 1992. godine posebno se ističe kao autor fotografija hrvatske kulturno-povijesne baštine. 

Zaposlen je kao fotograf u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika, a suradnik je brojnih kulturnih institucija u zemlji i inozemstvu. Sudjelovao je na više samostalnih i skupnih izložbi. Član je Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i Hrvatske udruge likovnih umjetnika Split. Živi i radi u Splitu.


Vaša reakcija na temu