Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Maja Gijevski Otvoreno Splitsko ljeto, zvižduci ministru kulture Šipušu

Otvoreno Splitsko ljeto, zvižduci ministru kulture Šipušu

Festival je otvorio savjetnik predsjednice za društvena pitanja Andro Krstulović Opara

Otvorenje Splitskog ljeta održano u zgradi HNK Split, nakon što je podignuta festivalska zastava ispred teatra, obilježilo je zviždanje ministru kulture Berislavu Šipušu, koji je unatoč tome unaprijed protokolarno čestitao svima na ljetnoj kulturnoj manifestaciji.

- Split ima posebno mjesto u niski među nacionalnim festivalima - rekao je u govoru, a splitska je publika zvižducima dala jasno do znanja što misli o Šipuševim riječima i djelima što se tiče Splitskog ljeta i svega što se događalo u proteklom periodu.

Od pokušaja nametanja drugih ravnatelja, do smanjenja sredstava za Festival, na koncu i formalnog gubitka nacionalnog statusa za ovu godinu, barem što se tiče načina dodjele novca.

Festival je otvorio savjetnik predsjednice za društvena pitanja Andro Krstulović Opara. Poručio je da neće slati neke pretjerane poruke, ali da se nada da će se sljedeće godine više ustupiti Peristil za Splitsko ljeto, u duhu festivala koji se odvija na trgovima.

- Kažu da ovogodišnje Splitsko ljeto nema više nacionalni karakter. Pozdravljam najave ministra kulture Šipuša koji želi zakonski regulirati i te kriterije. Odajem priznanje Golovku, njegovim suradnicima i umjetnicima što su unatoč svemu  stvorili ovogodišnji festival na radost vjerne kao i buduće publike koja, siguran sam, neće primijetiti izostanak tog atributa -  istaknuo je Krstulović Opara i naglasio kako nacionalni karakter Splitskog ljeta prisnažuje pokroviteljstvo predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u čije ime je i otvorio festival.

Savjetnik predsjednice je zaradio veliki pljesak. 

Dodajmo da se prigodnim riječima obratio i gradonačelnik Ivo Baldasar koji se zahvalio svima, a posebno umjetnicima što se unatoč preprekama odvija festival.

- Splitsko ljeto je perjanica hrvatske kulture i zaštitni dio splitskog kulturnog identiteta - kazao je među ostalim gradonačelnik.

Kroz program je inače vodila glumica Andrea Mladinić, dok su festivalsku zastavu na Trgu Gaje Bulata podigle glumica Petra Kovačić Pavlina, operna solistica Antonija Teskera te balerina Svjetlana Dimache, nakon što je Mirko Kraljev s balkona pozvao 'svit u teatar'. 

- Neka Grad i budu teatar budu jedno - dio je poruke koju je uputio glumac s balkona.

Uoči otvorenja, u režiji Krešimira Dolenčića odvijao se posebni program 'Šušur pred teatrom' u kojem je muzicirao posebno oformljeni glumački bend Splitskog ljeta, recitirali su se monolozi iz predstave Smij i suze starega Splita, pjevala se Tijardovićeva arija, recitirao se i dio iz predstave Nevidljivi grad koji će premijeru doživjeti na 61. Splitskom ljetu.

Nakon otvorenja, iza 21 sat premijerno je izvedena opera Camille Saint Saensa 'Samson i Dalila' u režiji Krešimira Dolenčića. Protagonisti su prvakinja splitske Opere Terezija Kusanović i talijanski tenor Leonardo Caimi u naslovnim ulogama, te bugarski bariton Ventseslav Anastasov u roli Dagonova velikog svećenika.

Vaša reakcija na temu