Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Ovo je do 16. stoljeća bio dom mnogim splitskim pustinjacima

Ovo je do 16. stoljeća bio dom mnogim splitskim pustinjacima

Prema legendi je sv. Cirijak izliječio kćer cara Dioklecijana od opsjednutosti demonima

Pedesetak Splićana u subotu ujutro je privuklo povijesno-umjetničko, biološko i geološko bogatstvo i raznolikost Marjana. Radi se o nastavku prošle godine započetog projekta zajedničkog upoznavanja s prirodnim i kulturnim ljepotama splitskog brda. Zahvaljujući studentskim udrugama koje su sudjelovale u organizaciji ('Toma Arhiđakon' - ISHA Split, 'Lacerta' i 'Oceanus'), bratovštini sv. Križa iz Velog Varoša, te profesorici Danijeli Bogner s Instituta za oceanografiju i voditelju Botaničkog vrta na Marjanu profesoru Mirku Ruščiću s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u 10 sati započeo je obilazak crkvica sv. Jere, zajedno s obližnjom eremitažom sv. Cirijaka, potom sv. Jurja i Gospe od Sedam Žalosti te uvale Kašjuni. 

Nakon obilaska same crkvice sv. Jere, izgrađene u drugoj polovici 15. stoljeća, u kojoj se nalazi i skulptura zaštitnika Dalmacije sv. Jeronima  iz 1480. godine, Roko Delić, član bratovštine sv. Križa iz Velog Varoša, koja već gotovo tri stoljeća vodi brigu o pojedinim crkvicama na Marjanu, uveo je posjetitelje u obližnju eremitažu tj. pustinjačku nastambu sv. Cirijaka.  Upravo je sv. Cirijaku koji je, prema legendi, izliječio kćer cara Dioklecijana od opsjednutosti demonima, posvećen oratorij koji je sve do 16. stoljeća bio dom mnogim splitskim pustinjacima. Zabilježeno je da su pustinjaci u okolici Splita, točnije u spilji Vrbovnik u blizini Žrnovnice, provodili asketski život još od početka 4. stoljeća. Dok je Delić predstavio okupljenima bratovštinu sv. Križa, koja je osnovana daleke 1439. godine, jedinstveni prostor eremitaže lako je svim prisutnima dočarao specifičnost i duhovnost pustinjačkog života.

Posjet je nastavljen zanimljivim izlaganjem profesora Mirka Ruščića o vegetaciji tj. biljkama na stijenama Marjana (kao što je dubrovačka zečina, bjelušina, agava...) koje je izazvalo veliki interes i brojna pitanja.

Uslijedilo je izlaganje profesorice Danijele Bogner o formiranju Marjana u dalekoj geološkoj prošlosti. Nakon iscrpnog osvrta na botaničko-biološke i geološke vrijednosti koje Marjan krije u svojim njedrima, krenulo se prema predromaničkoj crkvici sv. Jurja, smještenoj na samom rtu Marjana, u neposrednoj blizini Instituta za oceanografiju i ribarstvo. U blizini crkvice posvećene sv. Jurju nalaze i ostatci hrama rimske božice lova Dijane.

Sljedeća postaja bila je gotička crkva Gospe od Sedam Žalosti, koja je značajna po tome što se u njoj nalazi reljef Imagine Pietatis Beatae Virginis koji se pripisuje čuvenom kiparu Jurju Dalmatincu. Posljednja točka ovog putovanja Marjanom, koje je uključilo povijest, umjetnost, botaniku i geologiju je bila uvala Kašjuni, koja strukturom svojih stijena svjedoči o vrlo zanimljivim geološkim formacijama dugotrajno oblikovanima kroz milijune godina. 

Vaša reakcija na temu