Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: screenshot / Instagram OVO MORATE POSLUŠATI Iron Maiden na klapski način u podrumima Dioklecijanove palače!

OVO MORATE POSLUŠATI Iron Maiden na klapski način u podrumima Dioklecijanove palače!

Posebnost projekta prepoznali su i inozemni izdavači

Izvedbom 'Aces High' Iron Maidena, Metaklapa je otvorila dugoiščekivanu promociju albuma prvijenca 'The Choir of Beasts', i to u Podrumima Dioklecijanove palače u Splitu. Jedinstveni spoj a cappella pjevanja i heavy metal glazbe savršeno se uklopio u ovaj akustičan prostor.

Talent Metaklape i posebnost projekta prepoznali su i inozemni izdavači (NoCut Entertainment) i manager Jochen Kühling koji s ovim izvanserijskim pjevačima ima ambiciozne planove. Jochen Kühling je okupljenima ispričao kako voli klape te da se na koncertima u Berlinu uvjerio kako i ostali Nijemci vole klape, baš kao i njihovu energiju. Nakon što je upoznao Metaklapu, zavolio je, kaže, i Iron Maiden. Cilj im je održavati koncerte kako bi klapski način pjevanja približili publici diljem svijeta.

Glazbenik i prijatelj banda Josip Radić (Valentino Bošković, Kensington Lima), imao je prilike među prvima čuti Maiden na klapski i sudjelovati u njihovom stvaranju, a ideja se rodila, navodi, jedne večeri na kominu na Braču dok su naravno - pjevali. Publika je na promociji imala uživo priliku čuti nekoliko pjesma Maidena, među ostalim i: 'Blood Brothers', 'The Evil That Men Do', 'Fear of the Dark'.

Fokusirani na vokalnu izvedbu, članove Metaklape su uspjeli sačuvati duh tradicije klapa, ali i žestoki karakter metal glazbe kultnog benda Iron Maiden.

Album 'The Choir of Beasts' izašao je ove godine u izdanju NoCut Entertainment iz Hamburga,i Menarta/Beton Musica koji je izdavač za regionalno tržište. Produkcijski ga potpisuju Marko Matijević Sekul (Manntra) i Žarko Pak.

Metaklapa je za svoj album prvijenac odabrala deset pjesama zanimljivih i izazovnih za klapsku obradu od svima poznatih,  primjerice 'Fear of the Dark', 'Aces High' ili 'Wasted Years', do 'Flight of Icarus' ili 'Caught Somewhere in Time'.

- Njihova je muzika iznimno pogodna za transformaciju u čisti a cappella klapski aranžman, no dok nismo krenuli s projektom, nismo ni sami bili svjesni koliko metal može klapski zvučati. Pjesme su obrađene najčešće u četiri glasa, premda su nerijetki dijelovi s pet različitih vokalnih linija, što im daje vrlo neobičnu gustoću u zvuku. Naš menadžer Jochen Kühling i izdavači iz NoCut Entertainmenta oduševljeni su idejom obrade heavy metal pjesama na klapski način i smatraju da je to nešto jedinstveno što se ne može kopirati drugdje u svijetu - kaže Dino Demicheli, ističući da je Metaklapa dobila poziv na Wacken festival, najveći svjetski festival heavy metal glazbe na svijetu, festivale u Berlinu, Daruvaru i na Malom Lošinju, a očekuje ih i još nastupa u inozemstvu.

Vaša reakcija na temu