Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
OVU SUBOTU Ne propustite jedinstveni gastro događaj 'Pidoća & Debit se vole' u Šibeniku!
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

OVU SUBOTU Ne propustite jedinstveni gastro događaj 'Pidoća & Debit se vole' u Šibeniku!

Desetak restorana i lokalnih uzgajivača pidoća pripremat će školjke po svojim receptima, a vinari će lijepo ohladiti i preporučiti debit koji će najbolje parirati pojedinom receptu

Na Trgu Pavla Šubića na šibenskoj rivi u subotu, 10. lipnja, od 19 sati održat će se manifestacija 'Pidoća & Debit se vole' gdje ćete imati priliku kušati ovu skladnu kombinaciju i uvjeriti se da su idealan par!

U proljeće, kada zatopli počinje bujanje mesa u ljušturi dagnje ona postaje sve punija i ukusnija. Upravo ta školjka pidoća, dagnja ili mušula, gastronomski je simbol srca Dalmacije gdje rijeka Krka dodiruje more. Otprilike u isto vrijeme mladi debit puni se u butelje i spreman kreće prema tržištu. Na vašem stolu oni se susreću i zaljube: puna, mlada pidoća i svježi, lepršavi debit postaju skladan par.

Zbog utjecaja Krke i fitoplanktona kojima se pidoća hrani, u području oko Šibenskog mosta posebno brzo raste i bogata je mesom. Iako bi pidoća uginula u slatkoj vodi i zapravo je morska školjka, hrana koju joj nosi rijeka koja prolazi kroz krški, vapnenački kraj značajno utječe na njen rast i kvalitetu.

Lokalci su je uparili s najukusnijim vinom tog podneblja i organiziraju treće izdanje manifestacije koja će sljedećeg vikenda u Šibensko-kninsku županiju privući velik broj ljubitelja dobrog vina i ukusno pripremljenih dagnji jer stiže 'Pidoća & debit se vole'. Ljubavi pidoće i debita ove će godine kumovati i lokalna maslinova ulja, koja su svoju kvalitetu potvrdila na brojnim svjetskim natjecanjima.

Pitak, nježnih aroma, umjerenih kiselina i niskog udjela alkohola debit je najraširenija bijela vinska sorta na Šibensko-kninskom području.

Desetak restorana i lokalnih uzgajivača pidoća pripremat će školjke po svojim receptima, a vinari će lijepo ohladiti i preporučiti debit koji će najbolje parirati pojedinom receptu.

Pidoće na buzaru, na brudet, na ražnjiću, pašticada od pidoća, rižot ili pašta, spremat će se baš sve! Dimljene u spumi od krumpira i poriluka s kremom od cikle i kapljicom vrhunskog maslinovog ulja dočarat će posjetiteljima spoj Zagore i mora, te tradicije i moderne kuhinje. 

Uz zalazak sunca, lijepu glazbenu podlogu, dobro društvo i skladne okuse sigurno ćete i vi otkriti da se pidoća i debit vole.

Popis restorana i više informacija provjerite na webu ili Faceboook te Instagram profilu Turističke zajednice Šibensko-kninske županije.

Vaša reakcija na temu