Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Pavel Steidl održao koncert za pamćenje na otvaranju Dana klasične gitare

Pavel Steidl održao koncert za pamćenje na otvaranju Dana klasične gitare

Publika ga je više puta pozivala na poklon, a on im je uzvratio dvama glazenim dodatcima

U rasprodanom foyeru HNK Split sinoć je spektakularnim koncertom češkog virtuoza Pavela Steidla otvorena međunarodna manifestacija Dani klasične gitare. Svojim šarmom, duhovitošću i virtuoznim bravurama, Steidl je osvojio srca splitske publike, među kojima se našao i veliki broj učenika i studenata gitare sa šireg splitskog područja koji su bez daha i sa osmjehom na licu pratili Pavelov, gotovo dvosatni, solistički recital.

Na otvaranju manifestacije, publici su se obratili Josip Dragnić, direktor festivala i Siniša Kuko, pročelnik odjela za kulturu Grada Splita koji je uz Ministarstvo kulture i Splitsko-dalmatinsku županiju pokrovitelj manifestacije.

U prvom dijelu koncerta Steidl je svirao na romantičnoj gitari staroj gotovo 200 godina kako bi što vjernije interpretirao glazbu romantičnog i klasičnog razdoblja. Upravo zahvaljujući vlastitom stilu kojeg je izgradio interpretirajući skladbe 19. stoljeća, Pavel je stekao svjetsku slavu. Jasno, muzikalno, duhovito, virtuzono – sve su to epiteti kojima se može opisati  njegova iterpretacija Mertzovih, Legnanijevih i Paganinijevih djela. Uz to, Pavel grimasama na licu prati tijek melodije i karakter dijelova skladbe, što često izaziva spontani smjeh među publikom.

U drugom dijelu koncerta, Steidl je svirao na klasičnoj gitari te je izveo djela mahom čeških skladatelja J. Janačeka, J. Obrovske i za kraj svoju skladbu 'Can you go to Ithaka too?'. Gromoglasnim aplauzom na kraju koncerta koji je završio iza 23 sata, publika je više puta pozivala Pavela na poklon, a on im je uzvratio dvama glazenim dodatcima.
Steidl će u subotu počevši od 10 sati u Muzeju grada Splita održati predavanje i masterclass za gitariste koji su rpistigli iz svih dijelova Hrvatske kako bi popratili dolazak ovog vrtuoza u Hrvatsku.
Također usubotu, u 19 sati u Muzeju grada Splita, koncert će održati Petrtit Ceku, jedan od najboljih i najtraženijih mladih gitarista današnjice, koji ove godine dolazi u Split kako bi sa svojim kolegama Pedrom Ribeirom Rodriguesom i Tomislavom Vukšićem u formaciji Gitarskog tria Elogio predstavio bisere  komorne glazbe originalno napisane za trio gitara, kao i obrade kapitalnih dijela klasične glazbe u obradi samog Cekua te Darka Petrinjaka.

Ulaz na koncert je slobodan. Dani klasične gitare završavaju u nedjelju 13.11. koncertom Petra Čulića u crkvi sv. Frane sa početkom u 20 sati, također uz slobodan ulaz.

Vaša reakcija na temu