Pavel Steidl održao koncert za pamćenje na otvaranju Dana klasične gitare

Pavel Steidl održao koncert za pamćenje na otvaranju Dana klasične gitare

Publika ga je više puta pozivala na poklon, a on im je uzvratio dvama glazenim dodatcima

U rasprodanom foyeru HNK Split sinoć je spektakularnim koncertom češkog virtuoza Pavela Steidla otvorena međunarodna manifestacija Dani klasične gitare. Svojim šarmom, duhovitošću i virtuoznim bravurama, Steidl je osvojio srca splitske publike, među kojima se našao i veliki broj učenika i studenata gitare sa šireg splitskog područja koji su bez daha i sa osmjehom na licu pratili Pavelov, gotovo dvosatni, solistički recital.

Na otvaranju manifestacije, publici su se obratili Josip Dragnić, direktor festivala i Siniša Kuko, pročelnik odjela za kulturu Grada Splita koji je uz Ministarstvo kulture i Splitsko-dalmatinsku županiju pokrovitelj manifestacije.

U prvom dijelu koncerta Steidl je svirao na romantičnoj gitari staroj gotovo 200 godina kako bi što vjernije interpretirao glazbu romantičnog i klasičnog razdoblja. Upravo zahvaljujući vlastitom stilu kojeg je izgradio interpretirajući skladbe 19. stoljeća, Pavel je stekao svjetsku slavu. Jasno, muzikalno, duhovito, virtuzono – sve su to epiteti kojima se može opisati  njegova iterpretacija Mertzovih, Legnanijevih i Paganinijevih djela. Uz to, Pavel grimasama na licu prati tijek melodije i karakter dijelova skladbe, što često izaziva spontani smjeh među publikom.

U drugom dijelu koncerta, Steidl je svirao na klasičnoj gitari te je izveo djela mahom čeških skladatelja J. Janačeka, J. Obrovske i za kraj svoju skladbu 'Can you go to Ithaka too?'. Gromoglasnim aplauzom na kraju koncerta koji je završio iza 23 sata, publika je više puta pozivala Pavela na poklon, a on im je uzvratio dvama glazenim dodatcima.
Steidl će u subotu počevši od 10 sati u Muzeju grada Splita održati predavanje i masterclass za gitariste koji su rpistigli iz svih dijelova Hrvatske kako bi popratili dolazak ovog vrtuoza u Hrvatsku.
Također usubotu, u 19 sati u Muzeju grada Splita, koncert će održati Petrtit Ceku, jedan od najboljih i najtraženijih mladih gitarista današnjice, koji ove godine dolazi u Split kako bi sa svojim kolegama Pedrom Ribeirom Rodriguesom i Tomislavom Vukšićem u formaciji Gitarskog tria Elogio predstavio bisere  komorne glazbe originalno napisane za trio gitara, kao i obrade kapitalnih dijela klasične glazbe u obradi samog Cekua te Darka Petrinjaka.

Ulaz na koncert je slobodan. Dani klasične gitare završavaju u nedjelju 13.11. koncertom Petra Čulića u crkvi sv. Frane sa početkom u 20 sati, također uz slobodan ulaz.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(16733, "");
Pregledaj komentare
29