Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PDM: Cilj nam je finalizirati model civilno-javnog partnerstva u upravljanju zgradom Doma mladih
Naš grad Piše: Dalmatinski portal

PDM: Cilj nam je finalizirati model civilno-javnog partnerstva u upravljanju zgradom Doma mladih

U okviru projekta 'Naš grad' predstavljamo djelovanje splitskih udruga

Platforma Doma mladih (PDM) jedna je od brojnih organizacija na splitskom području koje obavljanjem najrazličitijih društveno važnih djelatnosti daju svoj doprinos oblikovanju boljeg i pravednijeg društva kroz građanske inicijative, zagovaranje i zaštitu ljudskih prava i ranjivih skupina, aktivno sudjelovanje u oblikovanju različitih nacionalnih propisa, programa i strategija te obavljanje socijalnih i javnih usluga od općeg interesa, a koju predstavljamo u serijalu članaka u okviru projekta Dalmatinskog portala naziva 'Naš grad'. 

Kako bi se građani podrobnije upoznali s angažmanom udruga sa sjedištem u Splitu, donosimo informacije o njihovim predstavnicima, područjima u kojima djeluju, izvorima financiranja i kontaktima preko kojih im se mogu obratiti. Pritom naglasak stavljamo na njihove projekte - na one koji su već polučili uspjeh, na one koje trenutno provode kao i na one koje tek namjeravaju realizirati. Ujedno iznosimo njihove prijedloge nužnih promjena na razini javnih politika. 

Nezavisna kulturna scena i scena mladih područje je djelovanja Platforme doma mladih. Godine 2012. osnovana je kao neformalna inicijativa, a 2015. kao formalna udruga. Danas su joj na čelu predsjednica Antonia Vuletić te njen zamjenik Dragutin Andrić

Riječ je o savezu udruga za nezavisnu kulturnu scenu i scenu mladih, koji djeluje kao zagovaračka platforma na lokalnoj razini. PDM kontinuirano i aktivno surađuje s Multimedijalnim kulturnim centrom, upraviteljem zgrade Doma mladih, i Gradom Splitom na razvoju društveno-kulturnog centra u Domu mladih kroz model civilno-javnog partnerstva. Cilj je, navode predstavnici PDM-a, osmisliti participativan i transparentan model suupravljanja prostorom Doma mladih, u kojem su jasno definirana prava i odgovornosti dionika kako bi se poboljšali uvjeti za djelovanje aktera u području nezavisne kulture i mladih.

Dom mladih, nadalje ističu, jedini je prostor u Splitu koji vodi ustanova u kulturi, a koji je 'dom' nezavisnoj sceni. Aktivnosti koje PDM provodi usmjerene su konceptu Doma mladih kao društveno-kulturnog centra koji okuplja organizacije i pojedince te svojim kontinuiranim programom omogućuje edukaciju, produkciju i prezentaciju suvremene umjetnosti i kulture u Splitu, Dalmaciji i šire. 

Platformu Doma mladih čine: Info zona, Kino klub Split, KLFM radio u zajednici, Kolektiv za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture queerANarchive, Kulturno-umjetnička udruga Uzgon Mavena - 36 njezinih čuda, Platforma 9.81 - institut za istraživanja u arhitekturi, Kolektiv Style Force - udruga za kulturu i novoscenski pokret, Udruga mladih za promicanje aktivizma Aktivist, Cirkus Kolektiv - udruga za suvremeni cirkus i srodne umjetničke prakse, Pričigin, S. K. Kolo, Udruga za suvremeni ples i pokret Tiramola, Podzemno društvo / Underground Society, Momentum, Permakultura Dalmacija, Studio ¾.

'Od 2015. proveli smo i sudjelovali na nekoliko europskih projekata koji su se bavili sudioničkim upravljanjem i kulturnim politikama na lokalnoj, ali i na nacionalnoj razini. Projekt 'Gradimo Dom zajedno' označio je početak nove razine suradnje i komunikacije između Grada, Multimedijalnog kulturnog centra i korisnika Doma mladih. Godine 2020. Platforma je sa srodnim organizacijama na nacionalnoj razini osnovala Mrežu društveno-kulturnih centara (DKC-HR) koja zagovara javnu politiku za održivu infrastrukturu društveno-kulturnih djelatnosti', podsjećaju iz PDM-a 

Na upit o aktualnim projektima, uzvraćaju kako provode one kojima je cilj finalizirati model civilno-javnog partnerstva u upravljanju zgradom Doma mladih. Kao predstavnik većine korisnika Doma mladih, PDM kontinuirano surađuje s Gradom Splitom i MKC-om u oblikovanju modela upravljanja te je uključen u planove renovacije nikad dovršene zgrade kako bi bila u potpunosti funkcionalna i dostupna za osmišljavanje i provedbu društveno-kulturnih aktivnosti. 

Osim zagovaračkih, dodaju, PDM ima važnu ulogu u promociji Doma mladih te kontinuirano radi na podizanju vidljivosti korisnika i programa koji se odvijaju u zgradi. 

'Platforma želi sudjelovati u razvijanju Doma mladih kao društveno-kulturnog centra s različitim inicijativama, organizacijama, ustanovama i javnim tijelima kroz sudioničko upravljanje te aktivnostima u njegovu sklopu unapređivati svijest zajednice o dobrobiti kulture, sporta i aktivnog građanskog uključivanja', otkrivaju nam i ambicije.

Nadalje, sa svojim članicama i Mrežom društveno-kulturnih centara zagovaraju javnu politiku za održivu infrastrukturu društveno-kulturnih djelatnosti temeljenu na sudioničkom upravljanju i civilno-javnom partnerstvu. U sklopu projekta 'Nova javna kultura i prostori društvenosti' izrađene su smjernice za razvoj kulturne politike vezane uz infrastrukturu za kulturu i društvene aktivnosti. 

'Rješenjima koja predlažu smjernice nastoji se odgovoriti na detektirane probleme vezane uz infrastrukturu za kulturu i društvene aktivnosti te osigurati daljnji razvoj ovog područja. Sustavnu podršku ovoj infrastrukturi je, zbog njenog opsega i važnosti, moguće osigurati jedino kroz javne politike', pojašnjavaju.

Treba istaknuti i da Platforma Doma mladih već 11 godina organizira festival nezavisne kulture i umjetnosti koji predstavlja raznovrsnost i potencijal nezavisne kulturne scene Splita koncentrirane u Domu mladih. Festival nastaje suradnjom korisnika prostora Doma mladih i pravi je primjer dobre suradnje i prakse između različitih aktera koji kontinuirano rade na profiliranju i afirmaciji Doma mladih kao društveno-kulturnog centra te razvoju lokalne kulturne scene. Kao jedini splitski festival nezavisne kulture, Platformat obilježava snagu nezavisne kulturne scene da se drži čvrsto i razvija se naprijed.

Financijsku podršku Platformi Doma mladih pružaju: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura nova, Grad Split i Ministarstvo kulture i medija RH.

Predstavnici PDM-a dostupni su građanima na e-mail adresi pdm@pdm.hr.

Vaša reakcija na temu