Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PERFORMATIVNA AKCIJA Porinuće u lučici Matejuška

PERFORMATIVNA AKCIJA Porinuće u lučici Matejuška

Posveta onima koje su se oduprle predrasudi da je žena nesreća na brodu

Međunarodna pomorska organizacija UN-a ove je godine prvi put proglasila 18. svibnja 2022. Međunarodnim danom žena u pomorstvu, što se preklapa i s Međunarodnim danom muzeja, koji se već neko vrijeme obilježava tog istog dana.

Taj će uistinu jedinstven datum Matea Šabić Sabljić, vizualna umjetnica i autorica instalacije Brodi/Ona, u suradnji s partnerskom institucijom Hrvatskim pomorskim muzejom Split i udrugom HULU Split obilježiti performativnom akcijom 'Porinuća' u lučici Matejuška s početkom u 18 sati, uz podršku ŠRD-a Lubin Matejuška.


Nastavak je to i logičan slijed umjetničke intervencije Matee Šabić Sabljić u Hrvatski pomorski muzej Split održane u sklopu 41. Splitskog salona 'Ne posve izgubljeni jedni za druge' (23. studenog - 16. prosinca 2021.) kustosica Ivane Meštrov i Ane Janevski. Tom je prilikom autorica intervenirala unutar stalnog muzejskog postava čiji dominantni historiografski narativ moreplovstva i brodogradnje izostavlja žensko prisustvo. U postav su se umetnule po obliku arhetipske brodice - njih šest - vlastoručno izrađene od nađenog drvenog materijala(objet trouvé) te premazane epoxy smolom. Paralelno s njima muzej su osvojile nove, po autoričnim subjektivnom ključu ispisane muzeološke legende, svojevrsni uljezi u stalni muzejski postav, ukazujući da u pomorstvu itekako ima mjesta za žene.


Ispisujući linije kontinuiteta, na porinuću će se vijoriti i 122 zastavice s imenima i kratkim biografskim opisima 122 pomorske heroine kroz povijest, ali i sadašnjost, informirajući javnost o njihovim istraživačkim, navigacijskim, inženjerskim i aktivističkim pothvatima.

Brodi/ona porinuće posveta je svim ženama koje su se oduprle višestoljetnim zabranama i predrasudama po kojima je 'žena nesreća na brodu'. Vrijedi napomenuti da iako je nakon niz stoljeća ženska ravnopravnost i pravo na jednako školovanje izboreno, žene sudjeluju s manje od 2% u svjetskoj pomorskoj industriji.


Ova performativna akcija Mateje Šabić Sabljić, osim što daje na vidljivosti mnogim lokalno i internacionalno prešućenim i zaboravljenim povijestima, prvenstveno je posveta svim onima koje su krčile puteve za nas, te solidarizacija s onima koje u tome ustraju i danas, gradeći tako bolja mora i sutra.


Vaša reakcija na temu