Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Alen Krstulović PIVAJ SPLITE ZA SVAKO SVOJE DITE Mali Anđeli pjesmom osvojili HNK

PIVAJ SPLITE ZA SVAKO SVOJE DITE Mali Anđeli pjesmom osvojili HNK

Donosimo fotogaleriju

Korisnici splitske Udruge Anđeli, djeca s najtežim oblicima invaliditeta, u nedjelju navečer podijelili su pozornicu na dobrotvornom koncertu 'Pivaj Splite za svako svoje dite' u splitskom HNK-u s Pjevačkim društvom Marjan. Nastupili su i mladi talenti iz Osnovne škole Mertojak te dječji zbor 'Mendulice', a bili su tu i renomirani izvođači poput grupe Cambi, Denisa i Flore Bašić te Zorice Kondže kao gošće iznenađenja.

Na koncertu su se okupili brojni prijatelji Anđela, udruge koja od 2005. godine pruža sveobuhvatnu skrb za djecu s teškim tjelesnim invaliditetom i teškoćama u razvoju te podršku i ključne informacije njihovim obiteljima o pravima, mogućnostima liječenja, rehabilitaciji, socijalnoj i pravnoj pomoći. Koncert je nastao na inicijativu članica Pjevačkog društva Marjan, tzv. Marjanki, koje već četiri godine svakog četvrtka s desetak korisnika Anđela održavaju glazbene radionice na splitskom Kmanu.

'Nakon četiri godine intenzivnog truda i rada Marjanki i naše djece došlo je vrijeme da organiziramo koncert koji je ujedno bio dobrotvorne prirode. Naglasak nije bio na prikupljanju sredstava za Udrugu, već na tome da pokažemo koliko naša djeca mogu, da to nije malo, da se jako trude i, ono što je iznimno važno – da prikažemo što je stvarna inkluzija osoba s invaliditetom u društvu, a ne samo ona koja 'živi' na papiru. Naša je velika želja bila da naša djeca dijele pozornicu s iskusnim i profesionalnim pjevačima te drugom djecom kojoj, kao i njima, pjesma mnogo znači. Oni svakog četvrtka, bez obzira na sve, dolaze na glazbene radionice gdje ih Marjanke uče pjevati, svirati, plesati i glumiti', istaknula je Anka Đikić iz Udruge Anđeli, voditeljica dječjeg vrtića koji djeluje u sklopu Udruge.

Dodala je kako su iz Udruge zadovoljni odazivom posjetitelja; na događanje je stigao i splitski gradonačelnik Ivica Puljak sa suprugom Marijanom, a posebice su ponosni što je program, uz poznatog splitskog voditelja Joška Bonaćija, u HNK vodila i Andrea Mutakkoja je u Anđelima provela djetinjstvo. U Udruzi su posebno zahvalni Gradu Splitu i HNK Split kao generalnim pokroviteljima, gospodinu Ediju Lučiću na izradi plakata te Mak Boutique Matea na predivnom cvijeću za malene i velike pjevačice.

Koncert je bio kruna suradnje PD Marjan s djecom iz Udruge koja je, zahvaljujući projektu podržanom od Ministarstva kulture, postala redovna aktivnost i značajan doprinos inkluziji osoba s invaliditetom, ali i smanjenju ukorijenjenih predrasuda u društvu.

'Nastupili su i moji sinovi Max i Leon koji obožavaju glazbu. Preponosna sam na njih i svu djecu koja su jučer nastupila (Jelena, Nora, Bartul, Tara, Lorena i Bruna) te zahvalna što mogu pjevati i sudjelovati u ovako nečemu, jer ima djece kojima je to priroda uskratila.

Glazbene radionice četvrtkom nikada se ne propuštaju, a na koncertu su, vjerujem, ljudi prepoznali koliki trud stoji iza svega. Naime, oni pokušavaju, uz sve svoje teškoće i dijagnoze, zajedno disati i usklađeno pjevati. Ovim slavimo život; jednostavno se trudimo da naša djeca budu prihvaćena, sretna i da iz njih izvučemo ono najbolje, a toga ima puno. Ovom prilikom zahvalila bih se Udruzi Anđeli i Marjankama na čelu s voditeljicom Iris, bez čije ideje i suradnje se ova čarolija ne bi ni dogodila', kazala je Tina Marinov, majka blizanaca s cerebralnom paralizom.

Između ostalog, Anđeli su izveli pjesme 'Sve će biti dobro', 'Samo da rata ne bude', 'Kad bi svi ljudi na svijetu', 'Djeca ljubavi', poslavši poruku da ih se ne gleda kroz invaliditet i 'ono što ne mogu, nego ono što mogu'. Koncert 'Pivaj Splite za svako svoje dite' podsjetio je još jednom na važnost podrške lokalne zajednice u osnaživanju djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji.

'Kad smo počinjali s glazbenim radionicama, tada nije smjelo biti buke i glasnih tonova; djeca bi bila uznemirena. No, vrlo brzo je to ostalo iza nas. Radionice su postale pune cike, graje, radosti i pjesme. Uz to, mali Anđeli su se pokazali da vrlo brzo svladavaju ono što ih učimo, a nekima je jako teško uskladiti disanje i govor. Unutar skupine otkrili smo i talente poput curice Nore koja zna izvesti vrhunske improvizacije. Rad s takvom djecom, uz sve zagrljaje i poljupce, je nemjerljiv s ičim. Osjetiti tu njihovu ljubav, najljepša je stvar na svijetu', poručila je Iris Simović, voditeljica PD Marjan.

Vaša reakcija na temu