Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Pjesnički festival 'Odvalimo se poezijom' u Bolu na Braču
Kultura Piše: Dalmatinski portal

Pjesnički festival 'Odvalimo se poezijom' u Bolu na Braču

Od 16. do 18. kolovoza

Mali otočki pjesnički festival 'Odvalimo se poezijom' osmu godinu za redom održava se u Bolu na Braču, od 16. do 18. kolovoza, kao dio kulturne manifestacije Bolsko lito, uz podršku i organizaciju Centra za kulturu Općine Bol.

Festival nastavlja ideju susreta otoka i otočkog s onim drugačijim i drugim, kroz različitost poetika i nijansi jezika, potičući spajanje pjesničkih glasova različitih prostora i generacija, koristeći atmosferu otočkog ambijenta. Brač je oduvijek bio otok poezije, opjevali su ga Vladimir Nazor i Tin Ujević, opjevali su ga mnogi pjesnici i pjesnikinje kroz desetljeća života i osjećanja otoka i otočkog. Nastavljamo stoga i ove godine s poetskim dodirom Bola i Brača kroz mali pjesnički otočki festival 'Odvalimo se poezijom'!

Festival započinje u petak 16. kolovoza u 20.30 sati u Teatrinu 'Dva ferala' programom 'Glasovi i odjeci škoja' u kojem će se brački autori Antonia Poklepović iz Milne i Nikola Dominis iz Postira predstaviti svojom poezijom s naglaskom na posebnost čakavskog narječja mjesta iz kojih dolaze. Saznat ćemo više o novom časopisu za očuvanje bračkih čakavskih govora 'Ča' kojeg uređuje Nikola Dominis. Posebna gošća programa je Nevena Mlinko iz Subotice koja je svoju prvu knjigu poezije 'Vinjete Bola' napisala nadahnuta baš Bolom. Uz 'Vinjete Bola' predstavit će i njezinu drugu knjigu poezija 'Magma'.

Iste večeri, u petak 16. kolovoza u 21.30 sati u Teatrinu 'Dva ferala' na programu je autorski muzički performans 'Salon za uljepšavanje duše' već poznate dalmatinske umjetnice, dramaturginje, glazbenice i izvođačice Ane Paške koja će izvesti pjesme različitih tematika uz crtice iz svakodnevnog života kroz igru s formom riječi i rečenica uz glazbenu pratnju harmonike, klavira, cajona i gitare. Autorica Ane Paška pjeva, recitira, igra se s glasom i odlazi u nepoznate glasovne pejzaže, priča i pjeva o djetinjstvu, obitelji, stereotipima, o majčinstvu, ljudskoj gluposti, o novcu, zlobi, glazbi i veselju.

Drugog dana festivala, u subotu 17. kolovoza u 10 sati predviđen je posjet Kući u kući, bolskom graditeljskom fenomenu. Program 'Čekoju me drugi sni' u Kući u kući pjesnički je hommage bolskoj umjetnici i slikarici Tonki Petrić. Predviđeno je čitanje poezije Tonke Petrić iz knjiga 'Lišaj i amen' i 'Tomašni svit' uz osvrt na život i stvaralački senzibilitet umjetnice.

Istog dana, u 20.30 sati u Centru za kulturu Bol otvara se izložba dizajnerice Božidarke Brnas naslovljena 'Zglobna mjesta'. Mnoga vizualna rješenja knjiga ove cijenjene dizajnerice prepoznata su i nagrađena kao inovativna. Posebnost ovogodišnjeg festivala je što prvi put pjesničke knjige predstavlja kroz estetiku vizualnog, kao umjetnički rad. Razgovor o oblikovanju knjige s Božidarkom Brnas vodit će izdavač, urednik i pjesnik Branko Čegec.

Nakon otvaranja izložbe koja će se moći pogledati narednih dana, u programu 'Parvo liga' u prostoru Centra za kulturu Bol, gostuju pjesnici Branko Čegec i Miroslav Mićanović. Riječ je o pjesnicima čije su knjige postale dio kanona suvremene hrvatske poezije. Obojica su dobitnici nagrade 'Goranov vijenac' za poseban doprinos hrvatskoj poeziji, iza njih su deseci objavljenih knjiga, poezija im je prevođena na brojne jezike, njihove su biografije duge i ispunjene desetljećima poezije i rada oko poezije. Aktivni su kao autori, urednici i pedagozi. U programu 'Parvo liga' ove će autore predstaviti Sanja Baković. Poseban fokus bit će na pjesničkoj knjizi koju su ova dvojica autora zajedno napisala: '52 dana. Interkontinental' (MeandarMedia, 2023).

Mali pjesnički otočki festival 'Odvalimo se poezijom' kao i svake godine završit će nedjeljnim susretom, ovog puta u nedjelju 18. kolovoza, jutarnjim razgovorom o poeziji uz presjek dojmova, u kafiću Marinero u 10.30 sati. Kronike iz Marinera otvorene su za sudionike i goste.

Mali otočki pjesnički festival 'Odvalimo se poezijom' zamišljen je kao prostor susreta, razgovora i druženja, uvijek nadahnut motivima otoka i otočkog. Pridružite se, sudjelujte, proširite vijest o ovom događaju!

Treću godinu za redom vizualni identitet plakata festivala osmislila je dizajnerica Božidarka Brnas, ujedno i ovogodišnja gošća festivala.

Idejna autorica festivala je Sanja Baković.

Centar za kulturu Općine Bol od prvog dana organizira i podržava ovaj ljetni pjesnički susret, otvarajući vrijeme i prostor za poeziju u okviru tromjesečne kulturne manifestacije Bolsko lito.

Ulaz na sve programe je slobodan!


Vaša reakcija na temu