Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: press PLESNA PREDSTAVA 'Žar ptica' u Domu mladih u Splitu

PLESNA PREDSTAVA 'Žar ptica' u Domu mladih u Splitu

'Ples postaje očajnički pokušaj bijega od vlastitog ljudskog lika i pretvara se u čežnju za metamorfozom i ponovnim rađanjem'

Studio za suvremeni ples donosi plesnu predstavu 'Žar ptica' u amfiteatar Doma mladih u Splitu. Igrat će u petak, 24. svibnja, u 20.30. 

'U ovoj predstavi tužni pjev žar-ptice progovara o svijetu u plamenu. Ples postaje očajnički pokušaj bijega od vlastitog ljudskog lika i pretvara se u čežnju za metamorfozom i ponovnim rađanjem.

U svijetu bez budućnosti posežemo za onim što je preostalo: mitovima i narodnim pričama kojima u podlozi leži snaga prirode. Ova potraga za žar-pticom u prvi plan stavlja ptice koje su inspirirale narodno pripovijedanje. U vremenu kada mnogim vrstama prijeti izumiranje, žar-ptica predstavlja beznadnu gestu konzerviranja prirode u kazalištu prisjećajući se neminovne povezanosti ljudske vrste i okoliša', naveli su iz MKC-a Split. 

Koreograf je Sergiu Matis. Predstavu izvode Ana Mrak, Ana Vnučec, Martina Tomić, Ida Jolić i Branko Banković. Dramaturgiju potpisuje Mila Pavičević, asistentica je koreografije i dramaturgije Dina Ekštajn.

Tekst je napisao Sergiu Matis u suradnji s autorskim timom i izvođačima Žar-ptice, glazbu Hrvoje Nikšić. Vokalni je pedagog Bojan Pogrmilović, oblikovatelj svjetla Saša Fistrić, kostimografkinja Zdravka Ivandija Kirigin.

Studio za suvremeni ples osnovan je sezone 1962./63. u Zagrebu pod umjetničkim vodstvom Ane i Vere Maletić. Prvi je ansambl suvremenog plesa u Hrvatskoj i regiji. Umjetničke voditeljice Ana i Vera Maletić (od 1962.), Tihana Škrinjarić (od 1968.), Zaga Živković (od 1979.) i Bosiljka Vujović-Mažuran (od 1997.) kroz brojne produkcije, koprodukcije i suradnje s umjetnicima različitih umjetničkih praksi oblikovale su i mijenjale ansambl i poticale stjecanje novih znanja temeljenih na tradiciji inovacije u polju suvremenog plesnog izraza.

'U više od 55 godina kontinuiranog djelovanja na hrvatskoj i međunarodnoj sceni Studio za suvremeni ples producirao je zavidan broj plesnih projekata kroz koje su se profilirale generacije vrsnih plesača, pedagoga i koreografa. Ulazeći u nove oblike suradnje na projektima i koprodukcijama spreman na nove izazove, surađujući s umjetnicima iz drugih područja umjetničkog djelovanja, SSP ostaje beskompromisan, nepredvidljiv i uvijek svjež', istaknuli su iz MKC-a. 

Od mnogobrojnih priznanja najznačajnije su višestruke Nagrade hrvatskog glumišta te strukovna nagrada UPUH-a 2012. za pedesetu godišnjicu djelovanja.

Vaša reakcija na temu