Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press PLESNA UDRUGA TIRAMOLA Uskoro počinje drugo polugodište Male škole suvremenog plesa
Kultura Piše: Dalmatinski portal

PLESNA UDRUGA TIRAMOLA Uskoro počinje drugo polugodište Male škole suvremenog plesa

Donosimo detalje

Plesna udruga Tiramola, četvrtu godinu zaredom, donosi bogat kulturni program koji uključuje niz plesnih radionica i distribuciju recentnih predstava suvremenog plesa. I ove godine podijelili su program Male škole suvremenog plesa na dva polugodišta, a u prvom polugodištu ste imali prilike sudjelovati na radionicama Ane Mrak, Nastasje Štefanić Kralj ili pak Lucije Romanove te pogledati dvije predstave umjetničke organizacije 'Škvadra'.

Program 2. polugodišta Male škole suvremenog plesa počinje 7. rujna i trajat će do 3. studenog 2024. i održat će se u Domu mladih Split. Na programu su, između ostalog, predstave 'Travelogue' Stošije Zrinski te performans 'Ponovno uranjanje' Josipe Bubaš. Imat ćete priliku sudjelovati i na radionici Tamare Curić koja će održati 'II. modul Vježbenice za pokret i ples', namijenjen odgojiteljima, učiteljima i plesnim pedagozima te radionici Dore Pocedić i Linde Tarnovski koje će zatvorit program radionicom 'Co-lažiranje'.

Performans 'Ponovno uranjanje' umjetnice Josipe Bubaš održati će se u Amfiteatru, u subotu 07.9.2024. s početkom u 19 sati. Performans je to kojeg autorica razvija od 2020. godine kada je prvi puta uprizoren kao 'Uranjanje' u sklopu programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Ovoga puta 'Ponovno uranjanje zadržava elemente prethodnih izvedbi, no opet u novoj strukturi, s novim odmakom te u uskoj suradnji s Tinom Dožićem postajući performativni zvučni pejzaž. Osvrtanje, poniranje, upoznavanje, odnos sa, taktilni, osjetilni, automatski, mehanički, podsvjesni, s otporima i uzletima, odbacivanjima i prihvaćanjima, sve se to neprimjetno uvlači u svakodnevicu. Koje slike nastanjuju tijelo i kako dešifrirati kodove? Čemu se prepustiti i što pustiti?'

Josipa će, dan nakon izvedbe, u nedjelju 08.9. od 10 do 13.30. sati u dvorani Beton Kino, održati radionicu 'iTTi – istraživačko-izvedbenu radionicu'. 'iTTi' - tjelesnost izvedbe i izvedba tijela, zasnovana je na improvizaciji pokretom i govorenim tekstom koje simultano nastaju u trenutku. Osnova metode je odnos tijela i prostora, pri čemu se  osvještavanje tijela kao percepcije i akcije, kao i informacije dobivene kontaktom tijela s  prostorom pretaču u pokret, glas, govor, asocijaciju, i na kraju, neobične narative u kojima se isprepliću osobne povijesti, društveni kontekst, materijalne informacije o prostoru, kritičko, nadrealno, iracionalno, analitičko i emocionalno. Improvizacija u principu funkcionira u liminalnom prostoru otvorenosti izvođača, specifičnom tijeku koji zahtijeva odustajanje od predumišljaja, ali i povjerenje u  vlastite kreativne potencijale, u čemu se možda krije i njezin subverzivni potencijal.

U rujnu će ugostiti i predstavu 'Travelogue' umjetnice Stošije Zrinski i to na Maloj sceni Doma mladih, u subotu 21.9.2024. s početkom u 19 sati. Plesno solo 'Travelogue' proizlazi iz određene dinamike i kvalitete pokreta koji otvaraju nešto poput magičnog portala u drugu dimenziju i započinju intimno putovanje kroz unutarnje i vanjske svjetove autorice. Predstava je autoetnografskog karaktera i usko je povezana s autoričinom nedavnom promjenom mjesta prebivanja i prilagodbom na novo okruženje, te uključuje fotografije i zvučne zapise stvarnih mjesta značajnih za period promjene i prilagodbe na novu okolinu. Početak stvaranja ove predstave povezan je sa Perch adaptation projectom koji su vodile plesne umjetnice Katye Coe i Amy Voris kao dio poslijediplomskog studija suvremenog plesa na London Contemporary Dance School. Perch adaptation project se mogao prilagoditi na razna mjesta i medije te je nudio metode i alate za stvaranje plesnog materijala koji bi se oblikovao u solo izvedbu. Proces je autorici bio jako zanimljiv i intrigantan, te ju potaknuo na daljnje istraživanje plesnog materijala i raznih povezanih modaliteta što je rezultiralo autoetnografskom multimedijalnom predstavom 'Travelogue'.

Stošija Zrinski održat će i radionicu suvremene plesne tehnike i koreografskih metoda iz predstave 'Travelogue' i to u nedjelju 22.9.2024. od 10 do 14 sati, u dvorani Beton kino Doma mladih. Prvi dio radionice baziran je na release suvremenoj plesnoj tehnici. Vježbe se izvode u mjestu i kroz prostor, a vođene su principom od jednostavnijeg ka složenijem. Prvi dio radionice završit će kratkom koreografijom iz predstave 'Travelogue' koja je motivirana pronalaskom organskih, elegantnih i ugodnih koreografskih rješenja, te uravnoteženom upotrebom prostora. U drugom dijelu radionice, kroz plesnu improvizaciju osvještavati će nama uobičajeno kretanje i navike, te istraživati nove načine kretanja i promišljanja pokreta. Radionicu će zaokružiti kreiranjem vlastitog plesnog materijala koristeći ilustracije kao vizualni podražaj za pokret, atmosferu i ideju. 

Radionice u programu Mala škola suvremenog plesa su namijenjena polaznicima starijima od 16 godina, sa i bez plesnog predznanja.

Raspored svih ostalih radionica i predstava popratite na društvenim mrežama plesne udruge 'Tiramola', a sve dodatne informacije, prijave i rezervacije dostupne su putem maila plesnaudrugatiramola@gmail.com  ili na broj mobitela 091/781-9243.

Program Male škole suvremenog plesa podržavaju Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture i medija RH, Splitsko-dalmatinska županija i Grad Split.

Vaša reakcija na temu