Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Pobjednik Cannesa 'Čovjek koji nije mogao šutjeti' stiže u Split

Pobjednik Cannesa 'Čovjek koji nije mogao šutjeti' stiže u Split

Na FMFS-u i premijere filmova Lane Barić, Luke Galešića i braće Popović

Festival mediteranskog filma Split otvorit će se 13. lipnja svjetskom premijerom filma 'Sola' scenaristice i redateljice Lane Barić. U ovoj pravoj filmskoj mediteranskoj poslastici u kojoj se glavna junakinja vraća na rodni otok glume Marija Škaričić, Ivana Roščić, Snježana Sinovčić i Goran Marković.

Nakon osvajanja Zlatne palme, povijesnog uspjeha za hrvatsku kinematografiju, film 'Čovjek koji nije mogao šutjeti' Nebojše Slijepčevića svoju hrvatsku premijeru imat će 18. lipnja u Ljetnom kinu Bačvice.

Splitski animatori Veljko i Milivoj Popović stižu sa svojim novim animiranim filmom 'Žarko, razmazit ćeš dite!'. Film je napravljen prema hit knjizi 'U malu je uša đava' u kojoj se Tisja Kljaković Braić prisjeća odrastanja u Splitu osamdesetih godina.

Još jedan domaći film u konkurenciji programa 'Ješke' je igrani film 'Moj muž idiot' redatelja Luke Galešića, s Marinom Redžepović i Nikšom Butijerom u glavnim ulogama. Domaću premijeru u Splitu će imati i slovensko-hrvatska koprodukcija 'More među nama' redatelja Luna Sevnika, u kojem glume Leon Lučev i Bruno Mihanović, a dobitnik je nagrade žirija mladih na filmskom festivalu u Trstu.

Najveća novost ovogodišnjeg FMFS-a je da su 'Ješke' postale međunarodni program.

- Godinama smo upravo kratkom hrvatskom filmu osiguravali prime time termine pred najbrojnijom publikom u zemlji, a ovu odluku smo donijeli jer je vrijeme da još snažnije pozicioniramo program 'Ješke' na međunarodnoj razini. Novi domaći filmovi od ovog izdanja će se u glavnim terminima prikazivati u Ljetnom kinu Bačvice i na tvrđavi Gripe uz bok najboljim mediteranskim filmovima kratkog metra. Uz to, filmovi iz 'Ješki' od ove godine uz Udicu Festivala natječu se i za najvišu novčanu nagradu kratkometražnom filmu u regiju, u iznosu od 3000 eura - kazao je direktor Alen Munitić.

Pa tako u Split osobno dolazi albanski redatelj Erenik Beqiri koji je filmom 'Kratko putovanje' slavio u Veneciji, a prethodnim filmom 'The Van' pobijedio u Cannesu. Grčku predstavljaju dva naslova, 'Autocesta slomljenog srca' Nikosa Kyritsisa i 'Aerolin' Alexisa Koukiasa Pantelisa čiju kameru potpisuje naš Davor Marenjak. Na FMFS-u će se za nagradu boriti i španjolski film 'Mussol' Juanja Giméneza, redatelja s nominacijom za Oscara. Selektori su odabrali i tri naslova manje poznatih autora čiji sjajni filmovi su tek krenuli po festivalima: španjolske 'Strijele' mladog redatelja Imanol Ruiz de Lare, francuski 'Buka' redateljice Salome Da Souza, te portugalski 'Samostalni vrtlar/Samostalna vrtlarica' Patricije Neves Gomes.

Uz novi film Nebojše Slijepčevića izvan konkurencije prikazat će se i tri naslova koja su svoj razvojni put započeli na scenarističkoj radionici FMFS-a: 'Čopor' Marka Jukića, 'Tango Siesta' Dinka Božanića i 'Škafetin' Paška Vukasovića. Posebno zanimljiva bit će projekcija filma '1001 noć' redateljice Ree Rajčić koji je svjetsku premijeru imao u Torontu, a sniman je upravo u okruženju tvrđave Gripe uz glasanje paunova koji imaju značajnu ulogu u filmu.

Tijekom 17. FMFS-a na četiri lokacije u šest programa prikazat će se preko 100 filmova, a ulaznice kreću u prodaju ove srijede online i na blagajni Ljetnog kina Bačvice.Više informacija na www.fmfs.hr.

Vaša reakcija na temu