Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Počeo treći DokuMA film festival!

Počeo treći DokuMA film festival!

Na otvaranju je gradonačelnik Tonči Bilić ukazao na veliki entuzijazam makarske publike


Stigao je i treći međunarodni DokuMA film festival u Makarsku. Od 1. lipnja do 5. lipnja bit će prikazano dvadesetak dokumentarnih uradaka, te će se moći razgovarati s brojnim autorima iz regije kao i s gostima iz Danske koji na festivalu predstavljaju dansku nacionalnu filmsku školu Den Danske Filmskole. Kratki dokumentarni filmovi su u međunarodnoj konkurenciji za nagradu 'Mali Garmaz', a međunarodni žiri, u kojem se nalaze Torben Simonsen, Tamara Babun i Đelo Hađiselimović, odlučit će tko je autor najboljeg kratkog dokumentarca na kraju festivala.

Na svečanom otvorenju samog festivala gradonačelnik Makarske Tonči Bilić održao je uvodnu riječ, te ukazao na veliki entuzijazam publike, ali i golemu potrebu za ovakvim filmskim festivalom, naglašavajući činjenicu da je Makarska 'grad bez kina'. 


Festival je započeo emotivnim i konceptualnim uratkom studentice danske filmske škole Nicoline Skotte Jacobsen pod nazivom 'Min Far Forfa' (Front view of my father), u kojem je autorica pokušavala doživjeti izgubljene trenutke sa svojim otuđenim ocem u izoliranom prostoru, koji na neki način služi kao alternativni svijet u kojem se psihološki nedostatci mogu nadopuniti. U tom određenom vremenu je autorici bio naum od negativne riječi 'rastanak', koji je obilježio život i njoj i njenom ocu,  prekrenuti u pozitivnu riječ 'kontakt', kojoj je zbližavanje glavni cilj. 

U Gradskoj Galeriji Antun Gojak predstavljena je izložba danske arhitekture od 1945. do 1975. godine pod imenom 'Kako smo živjeli' uz suradnju danske ambasade. Izloženi su tlocrti, skice, crteži i fotografije objekata koji  su dali značajan doprinos u izgradnji Danske kao socijalne države. 

Dugometražni dokumentarni film 'Expedition to the End of the World' (Ekspedicija na kraj svijeta), švedskog redatelja Daniela Dencika (Moon Rider, 2012.), bio je film otvaranja večeri. U njemu, šačica znanstvenika uz društvo nekoliko umjetnika kreće u opasnu avanturu na Sjeverni pol, poznat po sablasnom imenu 'kraj svijeta'. Iako bi se očekivalo da je hrabra ekipa krenula u sigurnu smrt obilježenu nepoznatim zamkama, opasnim životinjama i neizvjesnim vremenskim uvjetima, zapravo im se dogodila potpuna suprotnost. Manjak prisutnosti života i jeziva tišina realnost je s kojom se moraju suočavati. 'Nema nikoga, nema ni traga prirode', rekao je glavni znanstvenik ekspedicije. Iako je dokumentarac sporijeg tempa, popunjen je spektakularnim vizualnim kadrovima santi leda i brdovitim reljefima sjevernog pola, čime stvara dinamiku i ritam narativne strukture, a ujedno izazivajući i u gledateljima strahopoštovanje prema prirodi. 

I ostali festivalski dani ispunjeni su odličnim filmovima, na tri fantastične lokacije. Večer počinje sa regionalnim studentskim i kratkim filmovima danske filmske škole na lokaciji vatrogasnog doma, nastavlja prikazivanjem nekoliko kratkih filmova koji su u konkureciji za nagradu 'Mali Garmaz' na lokaciji đardina glazbene škole, dok se u ljetnom kinu prikazuju glavni dugometražni dokumentarni filmovi. Druženje je dogovoreno, kokice spremne, a zabava je zagarantirana.

Vaša reakcija na temu