Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
POEZIJA NA KATU Evelina Rudan u Dalmatini GKMM-a
Kultura Piše: Dalmatinski portal

POEZIJA NA KATU Evelina Rudan u Dalmatini GKMM-a

U glazbenom dijelu programa predstavit će nam se gitaristice Lara Jurešić i Katarina Mrvalj

U Dalmatini Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu (Zagrebačka 4) 25. listopada (petak) u 19 sati održat će se pjesnička tribina Poezija na katu u kojoj će gostovati pjesnikinja Evelina Rudan.

'Razgovarat ćemo o njenoj zbirci smiljko i ja si mahnemo (balada na mahove), pisanoj istarskom čakavicom, koja je osvojila brojne književne i pjesničke nagrade (što je svojevrsni presedan u hrvatskoj recentnoj književnosti!). Čime je 'smiljko' osvojio čitatelje i književnu kritiku, u kakvoj su vezi jezik i zavičaj, nadrasta li sadržaj ove zbirke jezik ili ga bez jezika ne bi ni bilo, tko kome maše i zašto? Pjesnički glas Eveline Rudan u ovoj zbirci vješto meandrira kroz prostor i vrijeme, kroz popularnu kulturu, filozofiju i književnost, otkrivajući nam sasvim osobito iskustvo svijeta u kojem se paradoksalno prepoznajemo ili u njemu posvećeno sudjelujemo', poručuju iz GKMM-a.

U glazbenom dijelu programa predstavit će nam se gitaristice Lara Jurešić i Katarina Mrvalj, studentice Glazbenog odjela Umjetničke akademije u Splitu koja će izvesti renesansnu skladbu La Rosigno anonimnog skladatelja te kompoziciju  Rumores de la Caleta I. Albeniza.
Voditeljica tribine je Nada Topić.

Poezija na katu povremeni je program u kojem predstavljamo suvremeno pjesništvo. Program se odvija u Zavičajnoj kući Dalmatini Gradske knjižnice Marka Marulića, uz potporu Ministarstva kulture i novih medija i u suradnji s Glazbenim odjelom Umjetničke akademije u Splitu.

Evelina Rudan rođena je u Puli 1971. Živi u Zagrebu. Objavila je zbirke  Sve ča mi rabi ovega prolića (2000.), Posljednja topla noć (2002., zajedno sa Slađanom Lipovcem i Denisom Peričićem), Uvjerljiv vrt/Convincing Garden (u elektroničkom obliku, prijevod Hana Dada Banak, 2003.), Breki i ćuki (2008., nagrada Grada Rijeke Drago Gervais za rukopis 2007.) i Pristojne ptice (2008.)  te slikovnicu Kraljevićev san (zajedno s ilustratorom Svenom Nemetom, 2010.). Za zbirku Smiljko i ja si mahnemo (2020., 2021., 2. izd.) dobila je nagrade: književnu Fran Galović, pjesničku bijenalnu nagradu Ivan Goran Kovačić, Nagradu HAZU za književnost, pjesničku nagradu Tin Ujević  te nagradu Drago Gervais za čakavsku zbirku). Zastupljena je u više antologija i pregleda suvremene hrvatske poezije, a pjesme su joj prevođene na slovenski, češki, engleski, njemački, španjolski, talijanski, rumunjski, nizozemski i bugarski.

Predaje na Odsjeku za kroatistiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Bavi se usmenim žanrovima, intertekstualnim (i intermedijalnim) vezama usmene i pisane književnosti i oblicima nove usmenosti. Za knjigu Vile s Učke. Žanr, kontekst, izvedba i nadnaravna bića predaja (2016.) dobila je nagradu Filozofskoga fakulteta 2017. godine. Radila je u Pazinskom kolegiju – klasičnoj gimnaziji i izdavačkom poduzeću Josip Turčinović d.o.o.

Lara Jurešić je studentica četvrte godine studija gitare u klasi prof. Maroja Brčića, na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu. Srednju glazbenu školu završila je u Širkom Brijegu u klasi prof. Luke Kraljevića. Od samih početaka glazbenog obrazovanja sudjeluje u nizu međunarodnih festivala, natjecanja i majstorskih radionica, te je osvajala nagrade u više kategorija. Neki od festivala su Zagreb Guitar Fest, Daleki akordi, Sarajevo International Guitar Fest, Federalno natjecanje učenika i studenata glazbe, Ardea i dr.

Katarina Mrvalj je studentica treće godine studija gitare u klasi prof. Maroja Brčića, na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu. Srednju glazbenu školu završila je u Dubrovniku u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u klasi profesora Ante Skaramuce. Od samih početaka sudjeluje na brojnim regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima kao i na raznim festivalima gdje je ostvarivala odlične uspjehe. Neki od njih su Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga, međunarodno natjecanje Daleki akordi, Sarajevo international guitar festival, Zagreb guitar festival, Altamira virtual guitar competition i drugi. Bila je sudionica Virtual Guitar Orchestra, te je često unaprjeđivala svoje znanje i vještine sudjelovanjem na mnogim seminarima s vrhunskim gitaristima.

Vaša reakcija na temu