Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PONOVNO JE ŽIVO NA DRAČEVCU 'Mukte, mukte, navali narode. Poludija gazda, daj koliko daš i uzmi šta hoćeš!'

PONOVNO JE ŽIVO NA DRAČEVCU 'Mukte, mukte, navali narode. Poludija gazda, daj koliko daš i uzmi šta hoćeš!'

Što se ovdje nudi, nema nigdje!

Nedjeljno jutro već je godinama rezervirano za odlazak na popularni pazar auta. Posebno ako je vrijeme toplo i sunčano, kao što je bilo jutros, i ako nemate konkretnih želja. Nije se pazarilo za vrijeme pandemije, popularno okupljalište na golemom prostoru s jugozapadne strane kompleksa zgrada bivše vojarne Sv. Križ, aktualnog Općinskog suda u Splitu, otvorilo je svoja vrata prije tri nedjelje. 

Šušur se pomalo vraća, tako je danas bilo oko 150 izlagača, a u svojim najboljim danima ta brojka bila bi duplo veća, priča nam gospođa koja kontrolira ulaz.

Popularni autopazar pravo je mjesto na kojemu možete kupiti gotovo sve, a roba stiže i iz cijele Dalmacije. Iskusni kupci dolaze jako rano kako bi ugrabili najbolje komade i imali vremena cjenkati se među desecima profesionalnih trgovaca ili običnih ljudi koji pokušavaju doći do koje kune prodajući starine. Možda ste u doba korone kupovali online, ali pazarenje je pravi gušt. Kako i ne bi bio kada čujete iduće:

- Mukte, mukte, navali narode. Poludija gazda, daj koliko daš i uzmi šta hoćeš - vikao je prvi trgovac na kojeg smo naišli, a nudio je kao i većina štandova - sve i ništa.

Ima tu na stotine zanimljivih predmeta od stare singerice, korištenih čaša, novog posuđa, bicikli, romobila, rošule, igračaka, nakita, izložen je i stari usisivači, telefoni, televizije, baterije za mobitele, nova i nošena odjeća, knjige, stripovi, CD-ovi i gramofonske ploče... Tako smo naišli i na album 'Malinkolija' Olivera Dragojevića koji se prodavao za svega 20 kuna.

Možete tamo pronaći i željeni polovni automobili ili pak neki dio koji vam je na vozilu pokvaren, pokoji skuter ili oldtimer. Ljubitelji alata pronaći će puno zanimljivih stvari, od vijaka do elektromotora... 

Jedna od zanimljivijih ponuda na jednom štandu bila je uokvirena fotografija Hajdukove momčadi iz sezone 1951-1952, a pokraj nje prodavala se šalica s logom Dinama. 

Pronašli smo i one koji su došli prodati svoj stari namještaj, ali nas je onda privukla ponuda sa susjednog štanda. Stariji gospodin prodavao je zečeve. Cijena - 130 kuna. Dok su nas slatke ušate životinjice gledale, a mi izgledali kao zainteresirani kupci, vlasnik nam je ispod stola pokazao specijalnu ponudu. Skotnu zečicu, tako bi za jednog zeku-peku dobili i mališane za nekoliko tjedana.

Ako ste ipak od 'gotove' spize, ne čeka vam se da se izlegu pilići, okoti telad i slično, na pazaru možete i ručati. 

Možete i birati između nekoliko pokretnih ugostiteljskih objekata. Red se najviše čekao za porciju čevapa ili se uživalo u omiljenom crnom ili žutom napitku. Neki su stigli na pazar kako bi obavili spizu i nisu pogriješili, nekoliko je štandova prodavalo domaće voće i povrće, bilo je i onih s nešto konkretnijom ponudom sireva i suhomesnatih proizvoda. Na pazaru možete utržiti domaći med ili pak čaj, odnosno ljekovito bilje koji liječe sve (ako je suditi po deklaraciji na proizvodu). 

Ima i onih koji sami proizvode robu koju izlažu, tako je naš fotoreporter Veljko Martinović kupio neke dodatke za peku u kovača Ivana

Bilo kako bilo, na sajmu dobro mogu trgovati i kupovati samo oni sposobni za pregovore. Usput malo proćakulate s ljudima, doznate svašta. 

- Šta ovdje vidiš, nema nigdje - dobacio nam je jedan posjetitelj, a s tim ćemo i zaključiti ovu kratku reportažu s Dračevca...

Vaša reakcija na temu