Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Ponovno se može pogledati predstava 'Judita', izvest će se više puta u atriju Meštrovićevog Kaštilca
Pedeset godina Sveučilišta u Splitu Piše: Dalmatinski portal

Ponovno se može pogledati predstava 'Judita', izvest će se više puta u atriju Meštrovićevog Kaštilca

Dio je programa Festivala održivosti i proslave 50. obljetnice Sveučilišta u Splitu

Predstava 'Judita', napravljena u koprodukciji Kazališnog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu i Gradskog kazališta lutaka Split te u suradnji s Galerijom Meštrović, ponovno će se izvoditi od 30. rujna do 3. listopada u atriju Meštrovićevog Kaštilca, na splitskoj adresi Šetalište Ivana Meštrovića 39. 

Posrijedi je kazališna izvedba znamenitog epa Marka Marulića 'Judita', prvog književno-umjetničkog djela na hrvatskom jeziku, posebno dramatiziranog te adaptiranog izvođenju za tu priliku. Nastala je u godini obilježavanja 500. obljetnice prvotiska 'Judite' (2021.), uz podršku Ministarstva kulture i medija te je izvođena u travnju i srpnju iste godine u sklopu programa Splitskog ljeta. 

Sada je obnovljena kao dio programa obilježavanja godine Marulića. Pridružit će se i proslavi 50. obljetnice Sveučilišta u Splitu te programu Festivala održivosti koji Sveučilište u Splitu organizira u suradnji sa Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

U predstavi sudjeluje 18 mladih glumaca - studenata i alumnija studenti Odsjeka za glumu UMAS-a, uz nekoliko kolega studenata ADU-a u Zagrebu - te dvoje glazbenika.

Prethodne izvedbe bile su iznimno posjećene, hvalile su ih kako publika tako i kritika. Poseban uspjeh bili su komentari splitskih srednjoškolaca  koji su, po njihovim riječima, konačno uspjeli razumjeti cjelinu priče, metaforičnost, bogatstvo i značaj Marulićevog teksta, njima inače prilično neprohodnog zbog arhaičnosti jezika. Razumijevanje su postigli uspješnom dramatizacijom, jednostavnošću i dinamičnim prikazom prožetim snažnim prisustvom glazbe, scenskog pokreta i borbi. 

Voditelji su cijeloga projekta prof. art Bruna Bebić, pročelnica Odsjeka za glumu UMAS-a, i Lucijan Roki, ravnatelj GKL-a Split.


Vaša reakcija na temu